Gevallen van ghost broking stijgen met bijna een kwart bij Action Fraud in 2024

Action Fraud heeft vorig jaar 817 gevallen van ghost broking ontvangen, een vorm van zwendel waarbij criminelen zich voordoen als verkoper van verzekeringen een de premie zelf houden. Dit is een  stijging van 24% ten opzichte van de 657 incidenten in 2023. Het is ook hoger dan de fraudegevallen in de vier jaren ervoor: resp 489, 517, 694 en 628. organisatie bevestigd. Met ghost broking was vorig jaar een bedrag gemoeid van £ 1,8 miljoen gemoeid. Meer dan het dubbele van de £ 868,557 in 2023 en in de vier jaren ervoor, waarbij het fraudebedrag de miljoen pond overschreed.

Action Fraud wordt gerund door de politie van de stad Londen in samenwerking met de National Fraud Intelligence Bureaus. De dienst berekende dat de gemiddelde kosten van de zwendel vorig jaar £2.207  bedroegen, wat overeenkomt met het gemiddelde van £2.208 dat slachtoffers van ghost broking vijf jaar geleden verloren.  . Ghost broking is al vele jaren een plaag op de verzekeringsmarkt.

Eerder deze maand signaleerde Allianz een ‘hoog aantal ghost brokers’ als een van de trends die zouden leiden tot een stijging van 9% j-o-j van de voorkomen fraude in 2024. De verzekeraar ondervroeg 2.000 bestuurders in de leeftijd van 17-15 jaar en ontdekte dat een op de drie jonge bestuurders een autoverzekering had gekocht bij ghost brokers die ongeldige of valse polissen verkochten op sociale mediaplatforms.

Het Verzekeringsfraudebureau berekende in de zomer dat verzekeraars in het VK een stijging van 7% op jaarbasis hadden gemeld in ghost broking-activiteiten op sociale media en waarschuwde dat de dreiging dat mensen gedupeerd zouden worden zou blijven toenemen met de groei van de financiële druk. In augustus onderzocht Insuranc Age de groeiende dreiging om erachter te komen of technologie het probleem groter maakt – of makkelijker voor verzekeraars om op te lossen.

Belemmeringen

Detective Superintendant Tom Hill, van de afdeling Insurance Fraud Enforcement van de politie van de stad Londen, zei over de laatste cijfers: “Er zijn weinig drempels om een social media account aan te maken zodat mensen een autoverzekering kunnen afsluiten en dit op grote schaal kunnen verspreiden.Doe je onderzoek en zorg ervoor dat je met een echte makelaar of verzekeringsmaatschappij te maken hebt. Als het gesprek is voortgezet op whatsapp, bijvoorbeeld, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.”

In de loop van 2024 ondernam de politie een reeks acties tegen spookmakelaars, waaronder gerechtelijke stappen om veroordelingen te bewerkstelligen. Meerdere verkopers van malafide verzekeringen werden veroordeeld voor (voorwaardelijke) gevangenisstraffen