Intermediair roept verzekeraars op tot uniformiteit bij hagelaschades

 

Een aantal assurantiekantoren roepen de verzekeraars op bij de afwikkeling van de vele hagelschades in juni in Brabant vanwege de bijzonderheid ervan,  waarbij in korte tijd in een klein gebied zoveel schade is ontstaan, samen één lijn te trekken. In een brief aan het Verbond van Verzekeraars schrijven acht assurantiekantoren uit de regio dat de ene verzekeraar over een ‘storm’ spreekt en de ander over ‘hagelschade’. De problematiek haalde afgelopen weekend zelfs het NOS Journaal.

Boeren in de regio’s Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg zitten in de problemen: velen krijgen de schade niet vergoed die eind juni veroorzaakt werd door hevige hoos- en hagelbuien.Hoewel veel bedrijven inmiddels wel de schade uitgekeerd hebben gekregen, zijn er vele tientallen ondernemers die een vergoeding mislopen, melden medewerkers van assurantiekantoren die als tussenpersoon werken tussen bedrijven en verzekeringsmaatschappijen.Dat aantal kan nog veel hoger zijn omdat zij geen zicht hebben in de bedrijven die direct bij de bank of verzekeraar een schadeverzekering hebben lopen, waar het probleem ook zou spelen.

Tonnen schade

De zogenaamde ‘supercel’ die op 23 juni over het gebied trok zou naar schatting tussen de een en twee miljard euro aan schade veroorzaakt hebben. Daken en ruiten sneuvelden, auto’s raakten zwaar beschadigd.Voor particulieren is die schade vervelend, maar de kosten worden in de meeste gevallen door de verzekeraar vergoed. Bij veel boerenbedrijven in de getroffen dorpen Asten, Someren en Luyksgestel is dat anders. Doordat glastuinbouwers verplicht zijn zich aanvullend te verzekeren, zijn het vooral akkerbouwers die blijven zitten met schadeposten van enkele tonnen. Dat komt doordat verzekeraars verschillend naar de oorzaak van de schade kijken. Zo kan het zijn dat een boerenbedrijf alle schade vergoed krijgt, terwijl zijn buurman – die dezelfde polis heeft bij een andere verzekeraar – met lege handen staat. Bovendien houdt de ene verzekeraar streng vast aan de polisvoorwaarden, waar een ander coulant is en toch een bedrag uitkeert.

Risico

Maar het Verbond van Verzekeraars ziet daar niets in. Dat zegt dat er al 500 miljoen euro uitgekeerd is aan ondernemers in het gebied. Ook wijst de verzekeraarsorganisatie  op het feit dat klanten soms bewust risico lopen.”In specifieke situaties waarbij door ondernemers gekozen is voor een sobere opstalverzekering zonder hageldekking kan het voorkomen dat de schade niet verzekerd is. We gaan ervan uit dat zakelijke klanten de keuze voor een sobere verzekering tegen een lagere premie destijds bewust hebben gemaakt, wellicht in samenspraak met adviseurs”, schrijft de organisatie aan de assurantiekantoren.De getroffen boeren proberen met hulp van diezelfde adviseurs alsnog tot een oplossing te komen. Een financiële strop van enkele tonnen kan het einde van hun bedrijf betekenen.

Bron Nos