De koepel van nationale verzekeraarsorganisaties, Insurance Europe, doet in een recent gepubliceerd rapport aanbevelingen over hoe de door klimaatverandering veroorzaakte beschermingskloof (protection gap) kan worden verkleind. Het eindrapport is het resultaat van de Climate Resilience Dialogue, een initiatief dat in 2021 door de Europese Commissie werd gelanceerd en waarbij een breed scala aan belanghebbenden, waaronder de verzekeringssector, werd betrokken.
In het rapport wordt erkend dat natuurrampen als gevolg van klimaatverandering steeds intenser en frequenter worden, maar wordt opgemerkt dat momenteel slechts ongeveer 25% van de aan klimaatverandering gerelateerde schades in heel Europa door verzekeringen wordt gedekt, zij het met grote verschillen tussen landen.
Nicolas Jeanmart van Insurance Europe, co-rapporteur van het rapport, zegt: “Klimaatverandering is niet alleen een enorme uitdaging voor onze samenlevingen, maar vormt ook een bedreiging voor de cruciale rol die de verzekeringssector speelt in het bieden van bescherming. Als de sector brede, betaalbare verzekeringen wil blijven aanbieden, moeten we zowel de uitstoot van broeikasgassen radicaal terugdringen als de veerkracht van onze gemeenschappen versterken. Het samenbrengen van (her)verzekeraars, consumenten, bedrijven en beleidsmakers om te luisteren, te leren en concrete oplossingen aan te dragen, is een van de manieren om vooruit te komen.”
De belangrijkste voorstellen in het rapport om de klimaatbeschermingskloof te dichten zijn onder andere:
- Vergroot het risicobewustzijn – ontwikkel toegankelijke instrumenten voor consumenten en bied meer informatie die specifiek is voor de behoeften van elke plaats;
- Benut de mogelijkheden van gegevens om een goede risicobeoordeling te garanderen;
- Adviseer en stimuleer polishouders om aanpassingsmaatregelen te nemen;
- Verantwoordelijkheid delen en een reeks belanghebbenden betrekken om veerkracht op te bouwen;
- publiek-private partnerschappen en/of subsidies overwegen.
Insurance Europe heeft onlangs ook haar eisen aan de Europese Unie bekendgemaakt, waarin de rol van de sector in de aanpak van klimaatverandering wordt herhaald