Onderzoeksraad voor de Veiligheid komt met update onderzoek treinaanrijding bij Voorschoten

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft in een tussentijdse verklaring  een update gegeven over de voortgang van het onderzoek door de Onderzoeksraad van Veiligheid naar het spoorwegongeval dat plaatsvond bij station Voorschoten in de vroege ochtend van dinsdag 4 april 2023. Bij dit ongeval werd een kraan op lorries, die werkzaamheden had uitgevoerd tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden, aangereden door een goederentrein en vervolgens door een reizigerstrein.

Met het onderzoek wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid antwoord krijgen op de volgende vragen:

  • Waardoor kon bij het voorval in Voorschoten de kraan de werkplek verlaten en op een spoor terechtkomen dat in dienst was en zo aangereden worden door een goederentrein en daarna een reizigerstrein?
  • Hoe worden arbeids- en spoorwegveiligheid meegenomen in de planning en uitvoering van het werken aan het spoor terwijl het treinverkeer doorgaat? Welk toezicht is hier intern en extern op?

Het eindrapport van het onderzoek bevindt zich in een afrondende fase en zal naar verwachting medio mei 2024 worden gepubliceerd op de onderzoekspagina.