Gallagher Re: Zware convectieve stormen zorgen voor bovengemiddelde NatCat-schades in eerste helft 2023

De eerste zes maanden van 2023 kenmerkten zich door bovengemiddelde schades door natuurrampen. Ernstige convectieve stormen (severe convective storms, SCS) waren zeer dominant voor de verzekeringssector, met het grootste deel van deze schades in de VS. Voor alle perils  waren de VS goed voor 76% van de wereldwijde verzekerde schades. Andere delen van de wereld kenden een aanzienlijke activiteit op het gebied van natuurrampen, zo blijkt uit meerdere analyses van de catastrofe-activiteit in de eerste helft van het jaar.

In zijn H1 2023 Natural Catastrophe Report zegt Gallagher Re dat een voorlopige schatting $138 miljard aan economische schades liet zien tijdens de eerste zes maanden van dit jaar, waarvan $52 miljard voor rekening van verzekeraars kwam, volgens Gallagher Re. Dat verlies liet een protection gap zien van 63%  De schadetotalen voor het eerste halfjaar die uitsluitend te wijten waren aan weer- en klimaatgebeurtenissen bedroegen $92 miljard aan economische schade en $46 miljard aan verzekerde schade, aldus  het rapport;

“De severe convective storm (SCS) was zeer dominant voor de verzekeringssector in H1 2023,” aldus het rapport van Gallagher Re. “Een zeer actief patroon van meerdere maanden leidde tot een overvloedige reeks uitbraken in de VS die leidden tot minimaal $ 34 miljard aan verzekerde verliezen.” Deze schades vertegenwoordigden 65% van alle wereldwijde verzekerde verliezen tijdens de eerste helft van 2023”.

Gallagher Re merkt op dat, terwijl ten minste 812 bevestigde tornado’s neerstreken tijdens de periode, hagel de dominante schadefactor was, waarbij het Storm Prediction Center van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration ten minste 729 individuele gevallen registreerde van hagel met een diameter van meer dan 2 inch die Amerikaanse gemeenschappen trof. “Voor alle perils  waren de VS goed voor 76% van de wereldwijde verzekerde schades, maar slechts 38% van de wereldwijde economische schades. Onweersbuien in Europa zorgden in juni voor een miljardenrekening aan verzekeringskosten in delen van Duitsland en Frankrijk.”

In het rapport van Gallagher Re wordt de totale economische schade van de eerste helft van het jaar door zware convectieve stormen (SCS) in de Verenigde Staten geschat op $44 miljard, met de eerder genoteerde verzekerde schade van $34 miljard. Deze voorlopige cijfers maken de eerste 6 maanden van dit jaar de op één na duurste eerste helft ooit, aldus Gallagher Re.

Volgens het rapport van Gallagher Re waren secundairy perils verantwoordelijk voor 63% van het wereldwijde totaal aan economische schades  in het eerste halfjaar.” Het SCS  -risico domineerde de schadevergoedingen van de verzekeringssector, waarbij het totaal ($35 miljard) 69% van de uitbetalingen van claims in verband met natuurrampen vertegenwoordigde,” aldus het Gallagher Re rapport. “De VS liepen minimaal de op één na duurste H1 op voor het SCS-risico. “Dit jaar is al het op twee na duurste jaar in de geschiedenis voor Amerikaanse zware convectieve stormen, na alleen 2020 en 2011 en het is het 16e opeenvolgende jaar met Amerikaanse SCS schades van meer dan $ 10 miljard.

.