Directeur Susan Mogony in nieuwsbrief NIVRE: Grensoverschrijdend gedrag

Tja, ik hoor het je al zeggen:“Nog meer aandacht aan grensoverschrijdend gedrag, weten we niet al genoeg met een MeToo beweging, Boos/the Voice, Arib en zeer recentelijk Matthijs van Nieuwkerk? En zijn we niet al genoeg voorbereid, we lezen erover, krijgen training?”.

Maar is dat zo? Weten we genoeg? Want wat grensoverschrijdend gedrag is bepaal je feitelijk zelf, maar kan ook ingevuld worden door de zogenaamde agressieladder (zie hieronder, waarbij C en D als grensoverschrijdend worden aangemerkt). En zijn we voldoende voorbereid als het ons overkomt? De door jouzelf gewenste actie ten op zichten van de agressor blijft vaak weg als grensoverschrijdend gedrag ons overkomt met alle frustraties van dien.

Zo bleek ook uit de enquête die de LRGD (Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen) onlangs onder 3000 deskundigen in Nederland en België had uitgezet. Ca. 700 deskundigen vulden de enquête in. De resultaten zijn opzienbarend; 47% voelt zich wel eens onder druk gezet, geïntimideerd of belaagd tijdens de uitvoering van zijn werk. En 52% geeft aan dat het werk daardoor zwaarder of moeilijker wordt gemaakt. Reden genoeg voor LRGD om daar haar jaarlijkse symposium aan te wijden.

Partijen met een diversiteit aan belangen maken het werk niet makkelijk en in dit spectrum bevindt zich ook de expert, jij dus. Hoe houd je jouw objectiviteit nog in stand als er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt en wat kunnen wij er als NIVRE aan doen?

Gezien er zich veel experts onder de Gerechtelijke Deskundigen bevinden en een aantal gemelde incidenten bij het NIVRE over grensoverschrijdend gedrag, ook reden genoeg voor het NIVRE om zich hier meer op te richten. Zo zal het NIVRE begin 2023 een enquête onder haar experts uitzetten om te bevragen of grensoverschrijdend gedrag een probleem vormt. Wil je alvast meer weten over de uitkomsten van de enquête van LRGD en het symposium? Lees hier meer. 

Risk & Business besteedde eerder aandacht aan dit onderzoek: http://riskbusiness.kinsta.cloud/nieuws/claims/%ef%bb%bflrgd-deed-onderzoek-naar-agressie-en-geweld-bijna-de-helft-deskundigen-is-tijdens-het-werk-weleens-onder-druk-gezet-geintimideerd-bedreigd-of-belaagd/

Hier kunt u reageren op uw eigen ervaringen?: http://riskbusiness.kinsta.cloud/nieuws/nieuwsbrief/in-de-peiling-bent-u-tijdens-uw-werk-wel-eens-bedreigd-belaagd-geintimideerd-of-anderszins-onder-druk-gezet-2/