Allianz Commercial registreert in tien jaar tijd  ruim 500 schades in  Noordelijke ijszee

Naar aanleiding van berichten dat later dit jaar voor het eerst met Panamax containerschip later dit jaar door de Noordelijke Zeeroute zal worden gevaren , kijkt Allianz Commercial in zijn Global Risk Dialogue naar de belangrijkste oorzaken van scheepvaartincidenten in Arctische wateren. In de afgelopen tien jaar  werden 531 scheepvaartschades geregistreerd in deze regio.

Het aantal schepen dat in Arctische wateren vaart blijft stijgen door de groeiende commerciële belangstelling voor de regio en de klimaatverandering. Het aantal  unieke schepen in het Arctische Poolcodegebied is van 2013 tot 2023 met 37%, tot ongeveer 500 schepen gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Arctic Council. . Later dit jaar zal de het eerste Panamax-containerschip  door de noordelijke Zeeroute varen  nadat een 5.000 teu containerschip een vergunning kreeg om te varen op een van de verschillende Arctische scheepvaartroutes.

Allianz Commercial: “Uitdagende Arctische omstandigheden kunnen verschillende risico’s voor schepen, bemanningen en het milieu met zich meebrengen.  De wateren kunnen ruw zijn, met de dreiging van zee-ijs en gevaarlijk weer, terwijl de afgelegen ligging van de regio betekent beperkte toegang tot infrastructuur als een schip problemen krijgt. Zo kon bijvoorbeeld een cruiseschip dat aan de grond liep in Groenland in september 2023drie dagen lang niet worden vrijgesleept..

Scheepvaartincidenten

Uit een analyse van het aantal scheepvaartincidenten in Arctische wateren in de afgelopen tien jaar (1 januari 2014 tot 31 december 2023) komt naar voren dat er meer dan 500 (531) gerapporteerd zijn in deze periode, waarvan 50 in het afgelopen jaar. De zware operationele omstandigheden in deze regio brengt met zich mee dat  machineschade/storing de meest voorkomende schadeoorzaak is, ‘goed’ voor bijna de helft van dit totaal (261). Op ruime afstand volgen het aantal gevallen van aan de grond lopen/stranden met 76 schades. Daarna komen brand/explosie (51), aanvaringen waarbij schepen zijn betrokken (25) en botsingen/contact met o.a. havenkades (21) en overige schades (97)