Airmic: 20% riskmanagers krijgt te maken met uitdagingen bij de voorbereiding op klimaatregelgeving

 

Een van de vijf respondenten in de Airmic Big Question van deze week geeft aan dat hun organisaties slechts in minimale mate (7%) of helemaal niet(13%)  voorbereid zijn op klimaatregelgeving. Volgens de inventarisatie is 53% hier enigszins op voorbereid en 27% in grote mate. Afgezien van organisaties die momenteel niet onder de reikwijdte van gereguleerde klimaatrapportage vallen, omvatten de genoemde uitdagingen onder meer de betrouwbaarheid van klimaatgegevens uit hun toeleveringsketen en tegenstrijdige regelgeving en beleid in verschillende rechtsgebieden.

Julia Graham, CEO van Airmic, zegt: “Een van de belangrijkste uitdagingen van vandaag bij het maken van de klimaattransitie heeft te maken met de manier waarop een organisatie haar Scope 3-emissies nauwkeurig kan meten – emissies die het resultaat zijn van activiteiten uit de waardeketen van de organisatie. Niettemin zouden riskprofessionals moeten overwegen welke klimaatgegevens van wezenlijk belang zijn voor hun bedrijf, om de maatstaven te bepalen die hun reis naar grotere duurzaamheid zouden stimuleren.”

Een artikel van Herbert Smith Freehills dit jaar waarschuwde ervoor dat, met de recente toename van het aantal klimaatgeschillen, openbaarmakingskwesties met betrekking tot klimaatrisico’s nu een van de twee belangrijkste risico’s zijn voor bestuurders en functionarissen. Hoe-Yeong Loke, Head od Research  bij Airmic, stelt: “De resultaten wijzen ook op een potentieel verschil tussen bedrijven met grote ESG-teams en kleinere organisaties die niettemin onder de reikwijdte van gereguleerde klimaatrapportage vallen, in termen van paraatheid. Organisaties ontvangen ook meerdere verzoeken om klimaatgegevens – bijvoorbeeld van toezichthouders, investeerders, verzekeraars en activisten – die lastig kunnen zijn om op te reageren als ze niet over een groot team en/of aanvullende systemen beschikken om de gevraagde gegevens vast te leggen.”

In januari 2023 is in de Europese Unie de Richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD) van kracht geworden. Het moderniseert en versterkt de regels rond de sociale en milieu-informatie die bedrijven moeten rapporteren. Vanaf dit jaar zullen ook niet-EU-bedrijven met een netto-omzet van ruim 150 miljoen euro op de EU-markt zich moeten melden.

In samenwerking met KPMG en de Lloyd’s Market Association (LMA) is Airmic een project gestart om te onderzoeken hoe de verzekeringssector als geheel organisaties beter kan ondersteunen tijdens de klimaattransitie. Airmic probeert riskprofessionals samen te brengen om een ​​aantal van deze problemen op te lossen waarmee zij en hun organisaties worden geconfronteerd, via platforms zoals de Climate Special Interest Group.

Leigh-Anne Slade, Head of Media, Communications & Intrest bij j Airmic, reageert: “Er heerst onder riskprofessionals het gevoel dat de aanval van klimaatregelgeving vandaag de dag het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben: leiden tot minder openbaarmaking en meer ‘groene stilte’ – waarbij een organisatie een bewuste beslissing neemt om te zwijgen over haar klimaatstrategieën. De stem van de klant wordt steeds belangrijker in de klimaattransitie in de verzekeringssector. Er moet meer discussie plaatsvinden over de uitdagingen en kansen waarmee zij hun organisaties geconfronteerd zien tijdens hun transitietraject.”

De resultaten van het onderzoek vindt u  here