‘Actie vanuit publieke sector nodig om kloof in cyberbeveiliging te overbruggen en maatschappelijke veerkracht te vergroten’

 

Grotere betrokkenheid vanuit de publieke sector is noodzakelijk om de negatieve impact van cyberaanvallen verkleinen. Dat stellen Marsh McLennan en Zurich Insurance Group. De oproep wordt uiteengezet en toegelicht in de whitepaper ‘Closing the cyber risk protection gap.’ Met name grootschalige malwareaanvallen en het uitvallen van belangrijke cloudservices en kritieke infrastructuur vormen een toenemend risico.“Door de snelheid waarmee cybercriminelen hun werkwijze aanpassen, is niet alle schade te verzekeren. Met name voor kleine en middelgrote bedrijven is het lastig om een passende oplossing te vinden, waardoor ze nu vaak over- of onderverzekerd zijn. Daarom is een gedeelde verantwoordelijkheid bij het delen, opslaan of beveiligen van data van groot belang”, stellen  Marsh McLennan en Zurich Insurance Group.

Gezamenlijke aanpak

John Doyle, President & Chief Executive Officer, Marsh McLennan: “De grote dreiging die cyberrisico’s met zich meebrengen, vereist gezamenlijke actie om de beschermingskloof te overbruggen. Als de verzekerings- en publieke sector samenwerken ontstaat een compleet beeld van verzekerbare en momenteel niet-verzekerbare cybergebeurtenissen. Door meer samen te werken kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen, kopers van verzekeringen informeren, de cyberverzekeringsmarkt verbeteren en robuuste publiek-private partnerschappen opzetten die onze samenleving en economie beschermen tegen potentieel catastrofale cyberaanvallen.”

Cyberaanvallen risicovol

Mario Greco, Group Chief Executive Officer, Zurich Insurance Group: “De dreiging van cyberaanvallen vormt een aanzienlijk risico voor zowel de maatschappelijke als de economische stabiliteit. Als verzekeraars kunnen we een zekere mate van bescherming bieden, maar we moeten erkennen dat grootschalige, catastrofale cyberaanvallen aanzienlijke accumulatierisico’s met zich meebrengen, die niet alleen door de private sector kunnen worden gedragen. Daarom is het verbeteren van de weerbaarheid van cyberspace van vitaal belang om deze beschermingskloof te dichten. Om dit te bereiken zijn sterke publiek-private partnerschappen nodig om allesomvattende strategieën te ontwikkelen die onze toekomst veiligstellen.”

Intensiever samenwerken

Volgens de whitepaper moet er een gemeenschappelijk raamwerk komen voor het delen van gegevens en moeten bedrijven en overheden intensiever samenwerken. Door toenemende digitalisering hebben incidenten steeds grotere impact. Gezamenlijke innovatie kan leiden tot betere bescherming tegen cyberrisico’s. Daarvan profiteren de samenleving en de economie.

Het raamwerk bevat onder andere robuuste stimuleringsmaatregelen als alternatief voor verdere regelgeving, methoden om kwantificeerbare catastrofale cyberrisico’s te meten en strategieën om niet-kwantificeerbare cyberrisico’s te beheren door publiek-private partnerschappen. De whitepaper stelt dat deze maatregelen kunnen helpen om de bredere economie gezond te houden en capaciteit te creëren voor de verzekeringsmarkt om de samenleving te ondersteunen in een tijd van ernstige financiële accumulatierisico’s.

Bedrijven kwetsbaar

Gamze Konyar, Head of Cyber, Europa, Marsh: “Terwijl de digitale agenda van de Europese Unie een weerbaar ecosysteem stimuleert, moet Europa, net als de rest van de wereld, tegelijk de dekking van de cyberverzekeringen vergroten en overheidsingrijpen aangrijpen om de groeiende cyberrisico’s aan te pakken. Vooral kleine en middelgrote bedrijven in Europa zijn kwetsbaar, met een geschatte dekkingsgraad van 15-20%. Ondanks de sterke groei van de cyberverzekeringen in Europa, die naar verwachting in 2027 6,6 miljard dollar zal bedragen, is een nauwere samenwerking cruciaal om hogere dekkingspercentages aan te moedigen, met meer weerbaarheid en economische continuïteit als resultaat.”