NIPV-Rapport ‘Bestuurlijke aspecten van veiligheid in de energietransitie’ geeft inzicht in veiligheidsrisico’s voor lokale bestuurders

Het NIPV heeft in opdracht van portefeuillehouder Veilige energietransitie van het Veiligheidsberaad, burgemeester Snijders van Zwolle, een verkennende studie uitgevoerd naar de grootste veiligheidsrisico’s voor de samenleving als gevolg van de energietransitie.

Het rapport behandelt drie vragen:

  1. Welke veiligheidsrisico’s van de energietransitie zijn het grootst?
  2. Welke partijen spelen een rol in de energietransitie in Nederland en welke middelen hebben zij tot hun beschikking om met de grootste geïdentificeerde risico’s om te kunnen gaan?
  3. Wat kunnen we leren van de manier waarop landen die vergelijkbaar zijn met Nederland omgaan met grote veiligheidsrisico’s van de energietransitie?

De resultaten van deze verkennende studie geven een overzicht van de meest relevante risico’s. Daarnaast worden de instrumenten verkend die regionale en lokale bestuurders tot hun beschikking hebben om met deze, soms nieuwe, risico’s om te gaan.

Drie risico’s vragen bijzondere aandacht

Uit dit onderzoek volgen drie risico’s die bijzondere aandacht vergen van het Veiligheidsberaad. Deze risico’s hebben namelijk zowel een reële kans van optreden als ook mogelijk ernstige effecten:

  • Een toenemende elektrificatie van processen in woningen in samenhang met het toepassen van meer ‘duurzame’ materialen in de woonomgeving.
  • Een groeiend aantal (grootschalige) batterij-elektrische energieopslagsystemen.
  • Toenemend transport van gevaarlijke stoffen als gevolg van de energietransitie.

Het rapport maakt duidelijk dat regionale en lokale bestuurders beperkte mogelijkheden hebben om met de drie geïdentificeerde risico’s om te gaan.

Lees het volledige rapport