Eenentwintig procent van de werkgevers, oftewel een op de vijf, mist een kans door geen ondersteuning te bieden bij de preventie van gezondheidsproblemen bij hun personeel, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van GRiD, de brancheorganisatie voor de groepsrisicobeschermingssector.
Werkgevers die wel ondersteuning bieden op het gebied van gezondheid en welzijn om te helpen voorkomen dat werknemers ziek worden, geven aan dat zij initiatieven op het gebied van flexibel werken (28%), emotionele ondersteuning zoals begeleiding en advisering (17%) en initiatieven om te helpen omgaan met stress en geestelijke gezondheid (16%) het nuttigst vinden. Vervolgens werden ook eerstehulpverleners voor geestelijke gezondheid, particuliere ziektekostenverzekeringen en bijstandsprogramma’s voor werknemers nuttig geacht.
Er is echter nog veel meer steun beschikbaar die werkgevers mogelijk mislopen. Preventie en vroegtijdige interventie worden steeds gevarieerder en uitgebreider – vooral nu COVID-19 de ontwikkelingen op dit gebied heeft versneld – en werkgevers moeten zich bewust zijn van alles wat voor hen beschikbaar is. Diagnostiek, gezondheidsscreening, toegang tot huisartsen, revalidatie, apps om het gezondheidsgedrag te verbeteren, lifestyle-advies over voeding, slaap, gezondheid en fitness zijn allemaal gemakkelijk beschikbaar binnen de employee benefits en kunnen uitstekende manieren zijn om te voorkomen dat ernstige aandoeningen zich ontwikkelen.
Katharine Moxham, woordvoerder van GRiD: “Als werkgevers arbeidsvoorwaarden aanbieden waarin preventieve ondersteuning is ingebouwd, laten ze zien dat ze zich bekommeren om de gezondheid en het welzijn van hun personeel op de lange termijn. Het betekent ook dat hun werknemers de beste kans hebben om toegang te krijgen tot alle nieuwe ondersteunende ontwikkelingen die zich in de toekomst zullen voordoen.”
Tien jaar geleden waren het alleen enkele van de zeer grote bedrijven die hun personeel toegang konden bieden tot een huisarts, persoonlijk of via de telefoon. Vandaag de dag is het regelen van een virtuele afspraak bij de huisarts niet ongewoon – het is opgenomen in veel secundaire arbeidsvoorwaarden, en het is een belangrijk element van vroegtijdige interventie en preventie.
“Veel werkgevers bieden enige ondersteuning voor gezondheid en welzijn. Sommigen denken misschien dat dit alleen betekent dat ze toegang tot behandeling bieden, maar het moet ook toegang tot preventie omvatten. Het aanbieden van een snelle behandeling is slechts één aspect van de zorg voor het personeel, maar de beste ondersteuning moet beginnen voordat een behandeling nodig is, wat kan betekenen dat er geen behandeling – of zelfs afwezigheid van het werk – hoeft plaats te vinden. Als werkgevers hun personeel echt de beste ondersteuning willen bieden, is het van vitaal belang dat de gezondheids- en welzijnsvoordelen ook steun voor preventie en vroegtijdig ingrijpen omvatten.”
Moxham concludeert: “Werkgevers die geen uitgebreide preventieve ondersteuning bieden, moeten zich echt afvragen waarom ze dat niet doen. Want ze zijn nu in de minderheid en kunnen op het gebied van aanwerving moeilijk concurreren met werkgevers die de preventie van gezondheidsproblemen in hun bedrijf veel breder aanpakken.
P .’