Tesla verbetert en beveiligt Autopilot

Als de Tesla-rijder ondanks meerdere waarschuwingen zijn handen niet aan het stuurt houdt, wordt de vernieuwde Autopilot (versie 8.0) uitgeschakeld.De Amerikaanse autofabrikant Tesla voert een update uit van de Autopilot, het systeem waarmee een auto semi-autonoom kan rijden. Zo zijn de camerabeelden niet langer leidend, maar de radar. Dat maakte eigenaar Elon Musk  bekend

De nieuwe autopilot kan door middel van radartechnologie ook voorbij de voorligger kijken, vertelde Musk. “De auto kan door de radar en camera een betere voorspelling doen van gedragingen van andere weggebruikers, eerder objecten signaleren en daar op anticiperen. Stel dat je voorganger snel opzij gaat voor een object, dan ziet de auto dat sneller doordat hij dus twee auto’s verder kan kijken. Honderd procent veiligheid bestaat niet, maar onze auto is nu veruit de veiligste ter wereld”, zei Musk.

Op de vraag of de new autopilot would have saved Joshua Brown, die overleed bij een ongeluk waarbij zijn Tesla in Autopilot-modus een vrachtwagen raakte, zei Musk: “Je kunt het nooit met 100 procent zekerheid zeggen, maar ik denk van wel. De nieuwe autopilot kan door de radar beter inschatten wat er gebeurt. Een auto die ineens de weg op schiet, of voor een eland remt.”

Ook heeft het bedrijf een extra veiligheid ingebouwd. De Autopilot wordt uitgeschakeld als de berijder ondanks herhaalde waarschuwingen zijn handen niet aan het stuur houdt. De modus kan dan pas weer aangezet worden nadat de auto op een parkeerplaats uit en weer aan is gezet.

De Autopilot-modus wordt kritisch gevolgd door onder andere de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst, mede vanwege het dodelijke ongeluk in mei waarbij een Tesla in Autopilot-modus op een vrachtwagen reed.

Crash Baarn

Onlangs crashte er een Tesla in Baarn, waarbij de bestuurder overleed. Bij dat ongeval stond de Autopilot uit. Het riep wel de vraag op af hulpdiensten niet meer toegang moeten krijgen tot specifieke technische kennis in het geval van calamiteiten. De bestuurder van de Tesla, die gisteren om het leven kwam bij een fatale crash, reed 155 kilometer per uur op een weg waar de maximale snelheid 80 is. De autopilot, de functie waarmee de Tesla automatisch bestuurd wordt, stond uit. Dat bevestigt Tesla-woordvoerder Berith Behrens.De brandweer deed  een oproep aan autofabrikanten om een hulplijn te openen die de brandweer kan bellen in het geval van calamiteiten. De brandweer in Utrecht heeft uit respect voor het slachtoffer in de vanmorgen bij Baarn gecrashte Tesla het lichaam niet direct uit de auto gehaald. “Het probleem was het risico op hoogspanning bij het aanraken het voertuig.” De brandweer wil graag snelle toegang tot hulplijnen van fabrikanten. De RAI Vereniging zegt in een reactie hiervoor open te staan.