Avéro Achmea en Universiteit Twente bieden samen premaster Risicomanagement aan

Avéro Achmea en Universiteit Twente bieden vanaf mei 2016 de premaster Risicomanagement aan voor ervaren adviseurs die zich willen ontwikkelen tot risicomanager. “Met de samenwerking onderstrepen we onze stap naar verdere professionalisering van dit vakgebied”, vertelt directeur Jack Hommel van Avéro Achmea.

Avéro Achmea kijkt met het programma de Ruimtemakers al een paar jaar anders naar risico’s. Hommel: “Wij zijn ervan overtuigd dat facetten als gedrag, verantwoordelijkheden en manieren van communiceren ertoe doen binnen ondernemingen. Deze premaster gaat dus niet over verzekeringen, maar over klanten en hun ambities. Welke risico’s kleven er bijvoorbeeld aan ‘exporteren naar het buitenland’ als je klant daar wil groeien? Welke risico’s ziet de ondernemer zelf? Welke risico’s moeten volgens de logistiek medewerkers niet worden onderschat? En welke maatregelen zijn er nodig om die risico’s te minimaliseren? Pas daarna komt het hoofdstuk verzekeren aan de orde.” Tijdens de premaster doen deelnemers diepgaande kennis en vernieuwende vaardigheden op om zulke processen te doorgronden en te begeleiden.
Bedrijfskunde als uitgangspunt
Volgens Helma Hoving, zakelijk directeur Professional Learning & Development bij Universiteit Twente, vullen Avéro Achmea en de universiteit elkaar uitstekend aan. “Wij bieden binnen de faculteit Bestuurskunde, Bedrijfskunde en Gedragswetenschappen al enkele jaren een academische master Risicomanagement aan voor professionals. Bedrijfsmatige en maatschappelijke risico’s vormen de kern, heel breed dus. Dat is precies waar Avéro Achmea met de Ruimtemakers en wij elkaar hebben gevonden: die insteek vanuit de bedrijfskunde.”
Dialoog staat centraal
De premaster Risicomanagement gaat diepgaand in op het op gang brengen en houden van ‘dialoog’. “Adviseurs die zich willen ontpoppen tot risicomanager leren hier hoe zij gestructureerd het gesprek aangaan én gaande houden over risico’s”, licht Voorzie Consultant Gerard Rooks toe. Hij begeleidt binnenkort de eerste groep deelnemers aan de premaster. “Ze leren structuur aanbrengen in hun bevindingen en hoe ze ondernemers kunnen faciliteren bij het vertalen van die risico’s in kansen. Zo oefen je met risicomanagement direct invloed uit op het verzilveren van de bedrijfsdoelen en blijft het niet beperkt tot een papieren tijger die eindigt met een polis.”
De premaster Risicomanagement is opgebouwd uit 4 maandelijkse modules van 2 collegedagen plus een terugkomdag. Deze vinden plaats op de campus van Universiteit Twente en bij Avéro Achmea in Apeldoorn. Deelnemers wisselen deze af met het uitvoeren van cases uit hun eigen praktijk. Wie de premaster met goed gevolg afrondt, ontvangt een geaccrediteerd certificaat.