Door de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt verschuiven steeds meer bedrijven hun focus van diploma’s naar vaardigheden en competenties. Uit recent onderzoek van Indeed blijkt dat 88% van de werkgevers kritisch en probleemoplossend denken belangrijker vindt dan een diploma (51%) of jarenlange werkervaring (54%). Ook het vermogen om snel te leren wordt door 86% als essentieel beschouwd. Wanneer werkgevers moeten kiezen tussen een kandidaat mét diploma maar zonder ervaring, of een kandidaat zonder diploma maar met praktijkervaring, kiest 62% voor het laatste.
Soft skills nemen toe in belang
Naast technische vaardigheden winnen ook soft skills terrein. Werkgevers willen medewerkers die goed kunnen samenwerken, zich snel aanpassen en probleemoplossend kunnen denken. Maar liefst 91% beschouwt het vermogen om effectief samen te werken als essentieel. De arbeidsmarkt vraagt om meer dan alleen vakkennis – mensen moeten breed inzetbaar zijn en zich kunnen ontwikkelen.
Waarom ‘skills-first hiring’ de toekomst heeft
“Diploma’s zijn mooi, maar zonder de juiste vaardigheden schiet een bedrijf daar weinig mee op”, zegt Stan Snijders, Managing Director van Indeed Benelux. “Werkgevers merken dat ze met de traditionele selectiecriteria relatief minder kandidaten kunnen aantrekken. Door te focussen op vaardigheden, trekken ze een breder en diverser talentenbestand aan en vinden ze medewerkers die beter passen bij de bedrijfscultuur. Toch is er nog veel terrein te winnen: slechts 15% past daadwerkelijk de functieomschrijvingen aan.”
Om aantrekkelijker te worden voor potentiële kandidaten wordt, door 27% van de werkgevers, ook het salaris verhoogd en de arbeidsvoorwaarden verbeterd. Daarnaast is meer ruimte voor leer- en ontwikkelingsprogramma’s.