De grootste bouwers van Nederland profiteerden vorig jaar nog volop van de exploderende woningmarkt en de energietransitie. De tien grootste bouwondernemingen van Nederland hebben afgelopen jaar financieel uitstekend gedraaid. Met een flinke winststijging en een absoluut recordomzet gaat 2022 de boeken in als een van de beste ooit. Enig minpuntje: de dalende orderportefeuilles. Dat blijkt uit het financieel overzicht van de grootste bouwers, dat Cobouw jaarlijks opstelt op basis van de gepubliceerde jaarrekeningen van de ondernemingen.
De top tien was in 2022 goed voor een totaalomzet van 28,7 miljard euro. Dat is bijna 2 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Daarmee kwam de omzetgroei uit op 6,8%. Een jaar eerder behaalden de koplopers in de bouw nog ruim 5% meer omzet, wat ook al bovengemiddeld hoog was.
Stikstof en oorlog
De forse stijging is opvallend, omdat de sector vorig jaar al te maken had met uitdagende marktomstandigheden. Niet alleen ondervond de bouw nog volop hinder van de voortdurende stikstofproblematiek, ook kregen bedrijven te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne – prijsstijgingen, gebrek aan bouwmaterialen – en een tekort aan arbeidskrachten.
Niettemin slaagden de grootste aannemers erin de omzet tot recordhoogte op te voeren. Een omzet van boven de 28 miljard euro was sinds 2008, toen de teller stokte op 28,4 miljard euro, niet meer voorgekomen. De verklaring kan gevonden worden in de exploderende woningmarkt en de gestegen vraag naar oplossingen voor de energietransitie. In 2022 zorgden die twee markten voor een ongekende bedrijvigheid.
Vijf van de tien grootste bouwers wisten zelfs een omzetstijging van boven de 10 procent te behalen. Twee aannemers sprongen daar weer uit, met een groei van meer dan 30%. Van Oord voerde de opbrengsten met ruim 33% op; Ballast Nedam met dik 37%, die daardoor twee plaatsen in de top tien steeg naar plek acht. Ook Boskalis, Ten Brinke en Dura Vermeer presteerden goed, met omzetstijgingen van respectievelijk 21%, ruim 14% en bijna 13%.
Nagenoeg even groot
Als enige van de grootste bedrijven moest BAM omzet inleveren. Het was goed voor 6,6 miljard euro aan opbrengsten, 9,5% minder dan in het jaar ervoor. BAM verloor vooral omzet door de verkoop van bedrijfsonderdelen in Duitsland en België. Doordat VolkerWessels wel groeide – met ruim 6,5% naar een omzet van net geen 6,6 miljard euro – zijn de twee grootste bouwbedrijven van Nederland nu nagenoeg even groot. Het verschil bedraagt nog ‘slechts’ 19 miljoen euro.Zes bouwers wisten vorig jaar hun winst te vergroten. BAM deed dat veruit het beste: het concern hield onder aan de streep bijna 180 miljoen over, dat is ongeveer tien keer zoveel als het jaar ervoor. Daarbij moet wel worden vermeld dat BAM in 2021 een zeer bescheiden nettowinst boekte van slechts 18 miljoen. Ook Van Oord maakte een flinke sprong: de winst steeg met bijna 200 procent naar 60 miljoen. De hoogste winst in de top tien werd in 2022 behaald door Boskalis. De baggeraar hield 240 miljoen over. VolkerWessels, afgelopen jaren nog nummer 1 op dat vlak, moest het doen met een keurige 192 miljoen.
Veel minder deed TBI het, dat met een nettoresultaat van 9 miljoen een teleurstellend jaar kende. De matige winst was vooral het gevolg van verliezen op een aantal grote infraprojecten, waaronder de Rijnlandroute en de A13/A16 De Groene Boog. Behalve TBI moesten ook Van Wijnen, dat de winst met 60 procent zag dalen tot 12 miljoen, Ballast Nedam en Dura Vermeer een winstdaling slikken.
De tien grootste aannemers van Nederland waren bij elkaar opgeteld goed voor een winst van 995 miljoen euro. Dat is 390 miljoen, oftewel 64%, meer dan in het jaar ervoor. De nettowinstmarge kwam uit op 3,5%, een stijging van 1,2 procentpunt ten opzichte van 2021 en bovendien de hoogste winstmarge van de top tien in jaren.
Absolute uitschieter is nog altijd Ten Brinke, met een winstmarge van net geen 13%. Al jaren is het Achterhoekse bedrijf, dat een aanzienlijk deel van zijn geld verdient met vastgoed, de best renderende grote aannemer. Met 6,7% doet Boskalis het ook prima. Als enige heeft TBI een marge onder de 1 %. Vijf bouwbedrijven wisten in 2022 hun rendement te verbeteren.
Hoewel de donkere wolken zich inmiddels samenpakken boven de woningmarkt, lijken de meeste bouwers nog voldoende orders in hun portefeuille te hebben om dit jaar goed door te komen. Dat neemt niet weg dat de totale werkvoorraad van de tien grootste bouwbedrijven met ruim 2,5 miljard is gedaald tot 43,6 miljard. Vooral voor de aankomende jaren kan dat gevolgen hebben en de omzetgroei tot stilstand gaan brengen.
Klik hier voor het volledige artikel: https://www.cobouw.nl/314416/top-tien-bouw-boekt-recordomzet-maar-ziet-werkvoorraad-dalen
Bron Cobouw