Na acht maanden al meer nieuwe snorfietsen verkocht dan in heel 2019; lichte stijging motorverkopen

De coronacrisis leidt tot een ware run op snorfietsen als alternatief voor het openbaar vervoer. Tot en met augustus werden dit jaar al 41.627 nieuwe exemplaren geregistreerd en dat is nu al meer dan de ruim 39.000 stuks in heel 2019. Uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat niet alleen consumenten zelf veel meer snorfietsen aanschaffen, maar dat ook de aanbieders van deelscooters een grote plus realiseren.

In augustus werden 7.330 nieuwe snorfietsen geregistreerd; een plus van 74% ten opzichte van augustus 2019 en de derde maand op rij dat meer dan 7.000 nieuwe exemplaren de showrooms verlieten. Juli liet een toename van 61% zien en in juni bedroeg de stijging 83%. Sinds het begin van dit jaar noteert de branche een plus van 48% in vergelijking met de eerste acht maanden van 2019. Bijna 55% van de complete snorfietsverkoop dit jaar werd in de laatste drie maanden gerealiseerd. In maart ging de afzet als gevolg van de coronamaatregelen nog met bijna een vijfde onderuit, maar daarna bleken vooral veel OV-reizigers op zoek naar alternatief vervoer. 

Corona en helmplicht

BOVAG en RAI Vereniging juichen de populariteit van de snorfiets toe, aangezien een groot deel van de nieuwe voertuigen elektrisch is aangedreven en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan vergroening. De snorfiets draagt bij aan de behoefte aan individueel vervoer en een betere bereikbaarheid van en in stedelijke gebieden. Om dat te benadrukken startte RAI Vereniging onlangs de campagne ‘Unlock Your Freedom’. Of de verkoopstijging zich doorzet in de rest van het jaar, zal enerzijds afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en anderzijds hangt nog immer een landelijke helmplicht voor snorfietsers boven de markt. Die maatregel zal grote negatieve impact hebben op de populariteit van de voertuigcategorie en daarmee ook op de aanstaande verplichte elektrificatie van snorfietsen per 2025 in Nederland.  


Elektrische deelscooters populair

Met 5.117 stuks werd ruim één op de acht nieuwe snorfietsen dit jaar tot en met augustus geregistreerd op naam van een zakelijke klant. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog slechts 1.880, oftewel 6,7%. Daarnaast is 21,3% van de nieuwe snorfietsen elektrisch aangedreven en van deze bijna 9.000 exemplaren blijkt de helft zakelijk geregistreerd. Dat tekent de grote populariteit van aanbieders van deelscooters, die vrijwel alleen elektrische snorfietsen inzetten voor hun diensten. In steeds meer steden worden deelscooters ingezet en door de beperkingen in het openbaar vervoer blijkt deze dienst zeer gewild bij het publiek. Een eventuele helmplicht is in geval van deelscooters praktisch onuitvoerbaar, onhygiënisch en bovendien onveilig, aangezien een deel-helm nooit op maat kan zijn.


Brommers in de min

De toename in de verkoop van nieuwe bromfietsen (exclusief speed pedelecs) in augustus was minder spectaculair en bedroeg 13,4% tot 2.081 stuks. Tot en met augustus ging het om 14.186 nieuwe bromscooters, 95 stuks minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De categorie snelle elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur ondersteuning bieden, voorzien van geel brommerkenteken en beter bekend als speed pedelecs, profiteerde in tegenstelling tot de bromscooters wel van de coronamaatregelen en OV-beperkingen. Tot en met augustus werden hiervan 3.381 exemplaren geregistreerd en dat was 37,5% meer dan in de eerste acht maanden van 2019.  

Motorfietsverkopen marginaal in de plus

Tot en met augustus werden in Nederland dit jaar 11.676 nieuwe motorfietsen geregistreerd en dat is marginaal meer dan de 11.607 registraties in de eerste acht maanden van 2019, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Vorige maand reden 1.293 nieuwe motoren de showrooms uit, oftewel 6% meer dan in augustus vorig jaar. 

Yamaha, Kawasaki en BMW vormen met een gezamenlijk marktaandeel van 50 procent de top-drie van bestverkochte merken in 2020. De verkoopstijging dit jaar tot en met augustus komt overigens volledig op conto van elektrische motorfietsen, waarvan er 200 werden geregistreerd tegen 114 stuks in de eerste acht maanden van vorig jaar. Sinds de corona-uitbraak liep de totale motorverkoop achter op de cijfers van 2019, maar door het krachtige herstel in de laatste maanden verschijnt er nu dan toch een klein plusje in de jaarstatistiek. Daardoor ligt voor 2020 een eindtotaal van zo’n 14.000 registraties in het verschiet, maar dat zal voor het overgrote deel afhankelijk zijn van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie en bijvoorbeeld of het CBR de motorrijexamens op grote schaal kan afwikkelen. 

Groot potentieel

De belangstelling voor motorrijden groeit nu er voor woon-werkverkeer meer behoefte is aan individueel vervoer in plaats van collectief en openbaar vervoer. Ook voor recreatief gebruik stijgt de animo, aangezien (verre) vakanties dit jaar aan banden liggen. Het potentieel voor de motorfietsverkoop is in elk geval enorm, aangezien anderhalf miljoen Nederlanders een A-rijbewijs hebben, maar slechts de helft daarvan bezit een eigen motor. De tweewieler kan bij dagelijks gebruik sowieso een grote bijdrage leveren aan betere bereikbaarheid en minder files.

Motorbedrijven verkochten in de eerste acht maanden van 2020 ruim 38.000 occasions, een toename van bijna 7,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Honda, Yamaha en BMW vormen de top-drie van meest verkochte tweedehands motoren en deze drie merken zijn samen goed voor een marktaandeel van 49 procent. Afgelopen augustus noteerde de vakhandel een plus van ruim 4 procent in de verkoop van gebruikte motoren, tot 4.509 stuks.

Bekijk hier alle cijfers