KPMG: “Fors meer durfkapitaal naar Aziatische fintech bedrijven”

Azië heeft in het derde kwartaal van dit jaar de investeringen met durfkapitaal in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, fors zien toenemen. Venture capital partijen, super angels en de investeringsfondsen van bedrijven investeerden voor een bedrag van $ 1,2 miljard in Aziatische fintech bedrijven, een stijging van 50% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Daarmee overtreft Azië voor het eerst Noord-Amerika, waar de totale investeringen in de derde kwartaal bleven steken op $ 0,9 miljard. Ook ondernemingen in Azië waren actiever met investeringen in fintech. Het aandeel van bedrijven nam toe van 36% in het tweede kwartaal tot 51% in het derde kwartaal van 2016. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

In het derde kwartaal van 2016 namen de totale investeringen in fintech sterk af. Wereldwijd werd voor een bedrag van $ 2,9 miljard in fintech geïnvesteerd, een daling van bijna 70% vergeleken met de $ 9,4 miljard in het tweede kwartaal. Het aandeel van durfkapitaal in de totale fintech investeringen daalde wereldwijd met 17% tot $ 2,4 miljard. “Het is voor het eerst dat Azië Noord-Amerika overtreft als het gaat om durfinvesteringen in fintech”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “Historisch gezien een belangrijke verschuiving. De vraag is of Azië dit tempo kan blijven volhouden tot in 2017. Gezien de diversiteit van de investeringen en de bijval die het werelddeel krijgt als het gaat om de ontwikkeling van fintech hubs, lijkt dit zeer goed mogelijk.”

 

Europa

In Europa daalden de investeringen in fintech door durfkapitalisten met 43% tot $ 0,2 miljard. Van Wylick: “Vooral in Europa speelt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de aanhoudende economische onzekerheid nog altijd een rol van betekenis. Investeerders zijn voorzichtig en zetten transacties ‘on hold’. De enige opvallende transactie in de afgelopen drie maanden was de investering van $ 22,5 miljoen die Velocity Mobile tegemoet kon zien, een onderneming actief in het betalingsverkeer. Fintech bedrijven hebben overigens duidelijk meer oog voor het verminderde vertrouwen van investeerders. Zij focussen zich niet langer op schaalgrootte, maar werken aan kostenreductie en winstgevendheid. Ondanks alle uitdagingen die we op dit moment in de markt zien, verwacht ik dat het Verenigd Koninkrijk haar leidende positie op het gebied van fintech zal weten te behouden. Zeker als de komende maanden het vertrouwen van investeerders terugkeert. In Europa doet Duitsland het nog altijd goed als het gaat om fintech investeringen. Het vertrouwen is groot en het land kon voor het tweede opeenvolgende kwartaal meer investeringen tegemoet zien dan het Verenigd Koninkrijk. In totaal werd voor een bedrag van $ 105 miljoen in Duitse fintech bedrijven geïnvesteerd tegenover $ 78 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. En Duitsland is serieus bezig om de fintech ecosystemen in Berlijn en Frankfurt te promoten in een poging om fintech startups uit Londen weg te lokken.”

 

 

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bedrijven een relatief groot aandeel blijven houden in de investeringen. Voor het tweede kwartaal op rij waren zij wereldwijd goed voor 30% van de fintech transacties. Vooral Citigroup, Banco Santander en Goldman Sachs waren de afgelopen maanden goed voor tientallen transacties. Daarnaast zijn tal van verzekeraars actief geworden met investeringsfondsen. Van Wylick: “De overwegingen van bedrijven om te investeren verschillen duidelijk. Een deel van de bedrijven investeert vanuit strategische overwegingen, een ander deel hoopt op hoge financiële rendementen. De afgelopen maanden zien we bovendien een ontwikkeling dat bedrijven voorzichtig kennis maken met het incubator model. Op deze manier willen zij toegang krijgen tot talentvol personeel met fintech kennis.”