Helft stoppende zzp’ers gaat toch weer in loondienst

  Zelf kunnen bepalen wanneer, hoeveel en waar je werkt: het is voor veel zzp’ers de belangrijkste reden om te gaan ondernemen. Bijna een derde van de startende zzp’ers komt dan ook uit een baan in loondienst, zo blijkt uit recente CBS-cijfers, geanalyseerd door Boekhouder.nl. Opvallender is echter dat een op de vijf zzp’ers die stoppen met hun onderneming weer terugkeert naar een baan in loondienst. Financiële zorgen zijn volgens Boekhouder.nl de belangrijkste reden hiervoor.
Het aantal Nederlanders met als hoofdbaan een eigen bedrijf zonder personeel steeg vorig jaar met bijna 57.000, naar een totaal van bijna 1,3 miljoen. Nog eens 516.000 mensen hadden een nevenbaan als zzp’er. De huidige arbeidsmarkt biedt in diverse sectoren ook volop ruimte voor zelfstandigen. De vraag naar personeel is dusdanig groot dat steeds meer bedrijven al dan niet tijdelijk met zzp’ers in zee gaan. De onderhandelingspositie van deze groep is dan ook sterk: financieel gezien is werken als zzp’er veelal aantrekkelijker dan werken voor een baas.
Financiële zorgen
Daartegenover staat dat je als zzp’er je eigen AOV en pensioen moet regelen. Bovendien heeft niemand garantie op werk. Die onzekerheid speelt veel zzp’ers parten. Uit onderzoek van Boekhouder.nl bleek namelijk vorige week dat liefst een kwart van de zelfstandig ondernemers maandelijks financiële stress ervaart. Dat komt onder meer doordat zij vaak geen financiële buffer hebben; bij een tegenvallende maand qua inkomsten komen zij meteen in de problemen. Dit zou een goede verklaring kunnen zijn voor het feit dat dus ruim een vijfde van de zzp’ers na verloop van tijd toch weer voor een vaste baan kiest.
Vaak eerst parttime zzp’en
Om financiële zorgen in de opstartfase te voorkomen, kiezen veel mensen die eraan denken te gaan ondernemen ervoor om dit eerst parttime naast hun bestaande baan in loondienst te doen. Boekhouder.nl becijferde uit de nieuwe CBS-data dat liefst 73% van de startende zzp’ers die voorheen in loondienst waren, eerst hun eigen bedrijf als nevenfunctie hebben. Zo bouwen zij eerst een klantenbestand op en hebben ondertussen nog de zekerheid van een vast inkomen. Zo’n parttime zzp’er is Frank Breukelman. Hij startte zijn eigen mediabedrijf naast een baan in loondienst, met het doel op den duur volledig zelfstandig te worden. Hij werkt nu 32 uur voor zijn werkgever en aanvankelijk één dag in de week voor zichzelf.

Breukelman zegt: “Maar vergis je niet hoeveel tijd en energie dat vergt. Zeker naarmate mijn eigen bedrijf beter begon te lopen, ontkwam ik er niet meer aan er ook ‘s avonds en in het weekend uren in te steken. Daarmee verdien je weliswaar een mooi zakcentje bij, maar de stap naar volledig ondernemen blijft spannend, gezien de onzekerheid die daarbij hoort.” Hij waarschuwt anderen die overwegen voor zichzelf te beginnen: “Ook al is de arbeidsmarkt momenteel nog zo gunstig, denk vooral niet dat het vanzelf gaat!”