De Europese Kamer heeft deze week haar European Business in China Position Paper 2024/2025 gepubliceerd. Het rapport concentreert zich op de dringende noodzaak voor de Chinese autoriteiten om de hervormingsbeloftes van het afgelopen jaar na te komen, nu het ondernemersvertrouwen nu op een historisch dieptepunt staat. Europese bedrijven beschouwden de complexe uitdagingen van zakendoen in China voorheen als de ‘groeipijnen’ van een opkomende markt. Nu de risico’s van zakendoen echter toenemen en de beloningen afnemen, worden veel beleggers nu geconfronteerd met de realiteit dat hun benadering van de Chinese markt een strategische heroverweging vereist.
Er zijn positieve signalen geweest dat China van plan is een aantal van de uitdagingen aan te pakken waarmee buitenlandse ondernemingen worden geconfronteerd, met name via de adviezen van de Staatsraad van 13 augustus 2023 over het verder optimaliseren van het buitenlandse investeringsklimaat en het vergroten van de aantrekkingskracht van buitenlandse investeringen (adviezen).Eén jaar na de publicatie van de adviezen is er echter beperkte vooruitgang geboekt bij de implementatie van de belangrijkste punten uit het document. Intussen zijn sommige leden van de Europese Kamer begonnen hun Chinese toeleveringsketens en -activiteiten in silo’s te stoppen, en investeringen die eerder voor China waren gepland naar andere markten te verschuiven om de veerkracht van de toeleveringsketen te vergroten, te profiteren van relatief lagere arbeidskosten en zich in te dekken tegen toekomstige geopolitieke schokken.
Het Position Paper 2024/2025 beschrijft de uitdagingen waarmee Europese bedrijven die in China actief zijn, worden geconfronteerd en biedt meer dan 1.000 constructieve aanbevelingen aan de Chinese regering over hoe deze kunnen worden opgelost. Het biedt een blauwdruk voor het herstel van het vertrouwen van het bedrijfsleven in de Chinese markt en het herstel van deze markt als de voorkeursbestemming voor mondiale investeringen.Voor een groeiend aantal bedrijven is een omslagpunt bereikt, waarbij investeerders hun activiteiten in China nu nauwkeuriger onder de loep nemen nu de uitdagingen van het zakendoen groter beginnen te worden dan de rendementen”, aldus Jens Eskelund, voorzitter van de Europese Kamer. “Hoewel China nog steeds een aanzienlijk potentieel heeft, vereist deze situatie dringend meer actie van de Chinese regering, niet meer actieplannen.”
Click here om het rapport te downloaden.