Aantal nieuwe beursnoteringen in Nederland onder druk; regeldruk en kortetermijnvisies stuwen bedrijven richting private equity

Het aantal nieuwe bedrijven dat de Nederlandse aandelenmarkt betreedt, neemt in snel tempo af. De afgelopen vier jaar laten een neerwaartse trend zien, met dit jaar als dieptepunt. 2024 lijkt het jaar af te sluiten met slechts drie nieuwe beursnoteringen (2023: 4, 2022: 7, 2021: 29). Steeds meer bedrijven kiezen voor private financiering in plaats van een plek op de beurs, zo blijkt uit een marktanalyse van Wealth Management Partners (WMP). Hoge kosten, toenemende complexiteit en de constante druk om elk kwartaal sterke cijfers te presenteren maken de beurs minder aantrekkelijk.

Het beleggen in private bedrijven wordt daarmee ook steeds interessanter voor beleggers. “Terwijl er wereldwijd meer dan 140.000 private bedrijven zijn met een jaaromzet van meer dan 100 miljoen dollar, blijft het aantal beurgenoteerde ondernemingen met eenzelfde omzet steken op 19.000”, legt Olimpia den Hartogh, directeur en partner bij Wealth Management Partners (WMP), uit. “Voor een belegger die op zoek is naar een gediversifieerd portfolio zijn investeringen in private bedrijven daarom een welkome aanvulling.”

Historische data tonen daarnaast aan dat buy-outfondsen vaak hogere rendementen behalen dan de aandelenmarkt. De afgelopen 5 jaar was de premie van Europese buyout fondsen ten opzichte van de MSCI Europe zelfs meer dan 10%. Een deel van dit hogere rendement wordt toegeschreven aan de zogenaamde ‘illiquiditeitspremie’, een extra vergoeding voor beleggers die bereid zijn hun kapitaal voor langere tijd vast te zetten.

Stabiliteit en langetermijnvisie
Beleggers waarderen private equity ook om de relatieve stabiliteit. “De lagere volatiliteit in vergelijking met de aandelenmarkt levert portefeuilles op met minder koersschommelingen”, aldus Den Hartogh. Dit kan leiden tot een verbeterde risico-rendementsverhouding en een potentieel hoger totaalrendement.

Private equity managers hanteren doorgaans een actieve beleggingsstrategie. Ze richten zich op operationele verbeteringen en strategische planning binnen de bedrijven waarin ze investeren. De langere investeringshorizon geeft hen de ruimte om waarde te creëren zonder de druk van kortetermijnresultaten.