Broker Wellbeing Survey Ecclesiastical: Bedrijven boeken vooruitgang, maar stressniveaus bij makelaars naar hoogste niveau sinds 2019

 

Het periodieke Wellbeing Survey Ecclesiastical toont aan dat stressniveaus bij makelaars zijn gestegen tot de hoogste niveaus sinds 2019. Makelaars voelen meer dan ooit tevoren de druk door de  zware werkbelasting, verwachtingen van klanten en regelgeving zorgen.  In weer een zwaar jaar voor makelaars, geeft  twee op de vijf (40%) aan dat het stressniveau hoog of zeer hoog is, het hoogste niveau sinds de lancering van het onderzoek in 2019.

 

Hoewel bedrijven zijn blijven investeren in welzijn op de werkplek, ontdekte de gespecialiseerde verzekeraar dat hun inspanningen worden belemmerd door een moeilijke arbeidsmarkt, die heeft geleid tot personeelstekorten bij twee op de vijf (37%) bedrijven. Ondanks de uitdagingen bleek uit het onderzoek dat het bewustzijn van en het inzicht in geestelijke gezondheidsproblemen in de verzekeringsbranche voor het zesde jaar zijn toegenomen, wat aantoont dat er positieve vooruitgang wordt geboekt om het stigma te verminderen.

Oorzaken van stress

Ecclesiastical’s Broker Wellbeing Survey houdt stressniveaus bij door makelaars te vragen hun stress in te schalen van 1 tot 10. In de afgelopen 12 maanden is het gemiddelde cijfer gestegen naar 5,46, het hoogste cijfer sinds het begin van het onderzoek. Er is ook een gestage toename in de afgelopen zes jaar van makelaars die angst ervaren in verband met hun werk. In 2024 had de helft van de 250 ondervraagde makelaars in de afgelopen 12 maanden last gehad van werkangst.

 

Werkdruk blijft de belangrijkste oorzaak van stress, gemeld door 73% van de makelaars. Het volume van de regelgeving was echter de grootste factor voor kleinere bedrijven (68%) en de op één na grootste factor in het algemeen (66% -1% vs 2023).Een makelaar merkt op: “Er is zoveel druk om goed en tijdig te presteren, en het wordt steeds moeilijker met de toenemende regelgeving die wordt opgelegd. Het is erg moeilijk om op de hoogte te blijven van nieuwe regels.”

De volgende grootste factor was de vraag van klanten (54% -2% vs 2023), gevolgd door de omgang met verzekeraars (54% -5% vs 2023). Een makelaar vat het probleem als volgt samen: “Mijn werkdruk neemt voortdurend toe. Klanten verwachten snellere antwoorden dan ooit. Verzekeraars reageren trager dan ooit. We zitten er gewoon middenin!” Personeelstekort (37% -4% vs 2023) werd ook genoemd door een aantal makelaars, hoewel het beeld de afgelopen jaren is verbeterd.

 

 

Omgaan met stress

Uit het onderzoek bleek dat de meeste makelaars (91%) zich zeker voelen in het herkennen van de tekenen van een slechte geestelijke gezondheid. De meerderheid (94% +2% vs 2023) gelooft dat ze over de middelen en technieken beschikken om met alledaagse stress om te gaan. Zeer weinig mensen (3% -13% vs 2023) hebben hulp gezocht bij een professional in de gezondheidszorg in verband met hun geestelijke gezondheid.

Een positief teken is dat een recordaantal makelaars (79% +8% vs 2023) zei dat ze zich op hun gemak voelden om hun psychische problemen te melden aan hun lijnmanager, en dat de meeste managers (83%) naar aanleiding daarvan actie ondernamen.

 

 Bedrijven ondernemen actie

Het onderzoek van dit jaar laat zien dat er positieve vooruitgang wordt geboekt door bedrijven om het stigma van geestelijke gezondheid te verminderen en een meer ondersteunende omgeving te creëren. Twee derde van de makelaars biedt flexibele werkopties om het welzijn op de werkplek te ondersteunen en dit is toegenomen sinds 2023 (66% +5% vs 2023).  Bijna de helft biedt nu een vertrouwelijke hulplijn (48% +5% vs 2023) en 47% (+12% vs 2023) biedt advies en begeleiding bij het omgaan met stress. Bijna een derde (32% +26% vs 2023) heeft nu een speciale eerste hulpverlener op het gebied van geestelijke gezondheid.

Door deze verbeteringen is het aantal makelaars dat zegt dat hun makelaardij zich inzet om het welzijn te verbeteren (77% +3% vs 2023) en het stigma op mentale gezondheid te verminderen (x% +4% vs 2023) de afgelopen vijf jaar gestaag gestegen.De houding ten opzichte van geestelijke gezondheid op de werkplek is de afgelopen vijf jaar ook gestaag verbeterd, van 54% in 2020 naar 63% in 2024.De meeste makelaars (82%) geloven dat hun makelaardij mensen met psychische problemen steunt.

.

Houdingen veranderen

De Broker Wellbeing Survey volgt sinds 2019 het bewustzijn en begrip van geestelijke gezondheidsproblemen in de makelaardijsector en de resultaten stijgen gestaag. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt  dat 62% (+4% vs 2023) van de makelaars van mening is dat het bewustzijn van psychische gezondheidsproblemen in de makelaarssector hoog of zeer hoog is, waarbij velen zeggen dat er meer over wordt gesproken, terwijl 44% (+5% vs 2023) van mening is dat het begrip van psychische gezondheidsproblemen in de sector hoog of zeer hoog is.

Richard Coleman, managing director van Ecclesiastical Insurance zegt: “Hoewel het positief is om te zien dat er vooruitgang wordt geboekt in het verminderen van het stigma van geestelijke gezondheid in de makelaarsmarkt, blijkt uit onze laatste Broker Wellbeing Survey dat makelaars nog steeds dagelijks onder aanzienlijke druk staan. Het is echter bemoedigend om te zien dat bedrijven zich inspannen om hen te ondersteunen, ondanks de uitdagingen van personeelstekorten, toenemende eisen van klanten en toenemende wettelijke vereisten. We hopen dat dit onderzoek kan helpen om een aantal van de bredere uitdagingen en gevolgen te benadrukken, en van onze kant blijven we ons richten op het bieden van de beste service die we kunnen bieden aan onze makelaars, zodat zij kunnen leveren aan onze wederzijdse klanten.”