Van de multinationals die momenteel wereldwijde minimum arbeidsvoorwaarden aanbieden of van plan zijn dit te doen (43%), verzamelen bijna drie van de vier bedrijven rond vier hoofdaanbiedingen, zo komt naar voren uit het 2024 Global Benefits Trends Study, waaruit blijkt dat wereldwijd minimum arbeidsvoorwaarden de nieuwe norm worden voor multinationals.
De studie verzamelde inzichten over de veranderende rollen, verantwoordelijkheden en prioriteiten van benefits professionals in multinationale bedrijven te midden van een voortdurend veranderend wereldwijd employee benefits- landschap. Uit het onderzoek bleek dat de kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden voortdurend stijgen, de perceptie van werknemersmobiliteit verschuift, er sprake is van een transparant en rechtvaardig beloningsbeleid en de rol van technologie bij het ondersteunen van de bedrijfscultuur en de betrokkenheid van werknemers aan belang wint.
“Organisaties implementeren een reeks minimumnormen voor arbeidsvoorwaarden om werknemers dekking te bieden voor de belangrijkste behoeften”, zegt Celine Ng Tong, Global Benefits Consultant bij Aon. “We verwachten dat de prevalentie van wereldwijde minimum benefits standaarden de komende jaren zal verdubbelen en dat toekomstige aandachtsgebieden zullen liggen op programma’s die welzijn, preventieve gezondheid en mentale gezondheid ondersteunen, samen met ziekteverzuim.”
De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn:
- Wereldwijd zijn de meest voorkomende minimale uitkeringsstandaarden die bedrijven momenteel aanbieden werknemersassistentieprogramma’s en levensverzekeringen (73 procent), zwangerschapsverlof (70 procent) en vaderschapsverlof (69 procent). Deze standaardaanbiedingen ondersteunen strategische prioriteiten zoals diversiteit, gelijkheid, inclusie en saamhorigheid (DEIB), welzijn van werknemers, milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG), holistisch welzijn en de toekomst van werk.
- Wereldwijd is één op de drie multinationals momenteel bezig met het opstellen en verwoorden van hun wereldwijde strategie voor secundaire arbeidsvoorwaarden en deze jaarlijks te herzien. Groeiende trends zoals DEIB, welzijn van werknemers en ESG dragen bij aan deze frequentere frequentie.
- Strategieën worden steeds gedetailleerder en veel bedrijven geven aan dat ze gedetailleerde ontwerpprincipes hebben geformuleerd (64%). We zien echter een gat in de implementatie van de strategie op lokaal niveau, wat leidt tot een inconsistente werknemerservaring.
- 59% van de ondervraagde organisaties zegt dat ze de stem van de werknemers gebruiken om strategische prioriteiten te stellen.
- Communicatie over secundaire arbeidsvoorwaarden is de grootste kans voor wereldwijde secundaire arbeidsvoorwaarden. Veel bedrijven uit het onderzoek hebben aangegeven dat communicatie en het verhogen van de gepercipieerde waarde van secundaire arbeidsvoorwaarden tegenwoordig een consistente strategische topprioriteit is. Maar hoewel bedrijven aangeven dat de perceptie en het begrip van werknemers over secundaire arbeidsvoorwaarden een hoge prioriteit heeft, zijn de huidige inspanningen ondermaats, ongecoördineerd en ineffectief. Slechts 33% van de bedrijven heeft richtlijnen voor communicatie opgenomen in hun algemene raamwerk. Daarnaast laat de overgrote meerderheid van de bedrijven (72%) de communicatie over aan de lokale benefits teams, wat leidt tot een inconsistente ervaring over de hele wereld.
Lees het volledige rapport here.