WTW en Karlsruhe Institute of Technology breiden samenwerking met NASA uit om toenemend hagelrisico aan te pakken

WTW  zet de langdurige samenwerking voort met het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) om, samen met NASA’s Disasters Program en het NASA Langley Research Center, het begrip en de modellering van hagelrisico’s te verbeteren. Voortbouwend op meer dan tien jaar samenwerking richt deze nieuwe fase zich op het gebruik van geavanceerde datasets en onderzoek om de uitdagingen van hagelbuien aan te pakken, met bijzondere aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering.

Hagelbuien behoren volgens Willis  tot de duurste natuurrampen, vooral in Europa, waar de afgelopen jaren aanzienlijke verzekerde schades zijn geleden. Aangezien klimaatverandering de vorming van hagel wijzigt en dit gevaar complexer maakt, is het voor zowel (her)verzekeraars als onderzoekers een topprioriteit geworden om te begrijpen hoe hagelkarakteristieken – zoals frequentie, intensiteit en ruimtelijke verspreiding – kunnen evolueren.

Deze samenwerking bouwt ook voort op het succes van het oorspronkelijke Europese hagelmodel van Willis, het eerste stochastische hagelmodel dat de hele Europese regio bestrijkt. Sinds de introductie in 2014 is het model een essentieel hulpmiddel geworden voor het inschatten en prijzen van hagelschaderisico’s, dat op grote schaal wordt toegepast door (her)verzekeraars in heel Europa.

Beter hagelschademodel

In de laatste fase van de samenwerking wordt het vorige Europese hagelschademodel van Willis geactualiseerd en aanzienlijk verbeterd. Dit zal worden bereikt door middel van een verfijnde en uitgebreide tijdreeks van wolkentopdetecties van satellieten door NASA, die dienen als proxies voor zware stormen / hagelbuien, evenals een nieuwe modelopstelling voor hagelschatting. Daarnaast zullen onderzoekers onderzoeken hoe klimaatfactoren van invloed zijn op de kenmerken van hagelbuien, waaronder de grootte van hagelstenen, de frequentie en het schadepotentieel.

Door het combineren van geavanceerde simulaties, satellietgegevens met hoge resolutie en gedetailleerde trendanalyses van omgevingsomstandigheden, wil het project nieuwe inzichten verschaffen in de ruimtelijke en temporele verspreiding van hagelrisico’s in heel Europa. Deze inspanningen zullen de (her)verzekeringsindustrie ondersteunen bij het beter anticiperen op en beheren van hagelgerelateerde risico’s in een snel veranderend klimaat.

“Hagelbuien zijn een groeiende zorg voor de (her)verzekeringssector, vooral omdat klimaatverandering nieuwe onzekerheden introduceert rond hun gedrag,” zegt Dr. Daniel Bannister, Weather & Climate Risks Research Lead bij WTW. “Onze voortdurende samenwerking met het KIT en NASA zorgt ervoor dat we in de voorhoede van wetenschappelijk onderzoek blijven, waardoor we (her)verzekeraars kunnen voorzien van de inzichten die ze nodig hebben om te reageren op dit complexe gevaar.”

“Onze samenwerking met WTW en NASA stelt ons in staat om baanbrekende wetenschap en innovatieve methoden te integreren in zakelijke en economische sectoren, met gevolgen voor het grote publiek,” aldus Prof. Michael Kunz, leider van de werkgroep Atmospheric Risks aan het KIT. “Het is cruciaal om ons inzicht te verdiepen in hoe klimaatverandering hagelvorming beïnvloedt en hoe dit zich op zijn beurt vertaalt in risico’s.”

“Met geavanceerde identificatietechnieken kunnen we de verspreiding en frequentie van zware stormen kwantificeren met een uitzonderlijk niveau van consistentie en persistentie dat alleen mogelijk is met satellietmetingen”, zegt Benjamin Scarino, een onderzoekswetenschapper bij NASA’s Langley Research Center. “Dankzij de langetermijngegevens van de satelliet kunnen we de (her)verzekeringssector, projectpartners en de onderzoeksgemeenschap waardevolle inzichten verschaffen in de activiteit en het risico van zware stormen.”