Ventilatoren vaak oorzaak van dakbranden

Volgens Burghgraef van Tiel & Partners, dat zich als onafhankelijk bureau toelegt op risico-inspecties, tonen eigen cijfers aan dat het aantal branden dat ontstaat in (dak)ventilatoren, zoals vorige week in Genemuiden, de laatste jaren aanzienlijk is gestegen. “De verzekeringsmarkt heeft inmiddels al enkele tientallen miljoenen euro’s uitgekeerd aan schades ten gevolge van dit soort (dak)branden. Vooral in industriële omgevingen waar gewerkt wordt met vettige dampen, vinden veel dakbranden plaats”, meldt het gespecialiseerde inspectiebureau in haar onlangs verschenen nieuwsbrief.

Een van de belangrijkste oorzaken van dakbranden zijn (dak)ventilatoren, stelt Burghgraef van Tiel & Partners. “Om de kans op dakbranden te verkleinen moet je weten waarom dakbranden ontstaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van brand in ventilatoren ligt in het feit dat de motorkoeling niet goed functioneert. De reden waarom de motorkoeling niet goed werkt is weer te herleiden naar vervuiling, zoals aantasting van vet en bakdampen, in combinatie met afgezogen stof. Daardoor gaat de motor zwaarder draaien en kan de motorkoeling niet meer worden gegarandeerd”, aldus het bureau, volgens wie twee andere veelvoorkomende oorzaken zijn onvoldoende onderhoud en verkeerd afgestelde thermische beveiligingen.

Als gevolg van dakbranden kan forse schade ontstaan en kan, zo leert de ervaring van de risico-inspectiespecialist, zelfs leiden tot een total loss. “ De schade kan daarbij oplopen. omdat dergelijke branden vaak pas laat worden gesignaleerd. De rook bevindt zich doorgaans boven het dak  waardoor het personeel een brand pas laat ontdekt. In dit soort situaties zal ook de brandmeldinstallatie een brand pas laat signaleren. Daarnaast draaien dergelijke ventilatoren ook veelal buiten werktijd, waardoor een brand eveneens laat ontdekt wordt”, aldus Burghgraef van Tiel & Partners, dat op basis van zijn specifieke know how en ervaring aangeeft  passende oplossingen  om de kans op schade door (dak)ventilatoren te reduceren.