Natuurbranden: de impact en de urgentie om samen op te trekken

Samen met minister Van der Wal bezocht een delegatie van diverse collega’s van Brandweer Nederland en NIPV Catalonië. Hier hebben we kunnen zien wat zij doen om natuurbranden beheersbaar te houden.

IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, was bij dit werkbezoek aanwezig. “In Nederland zijn we wel gewend aan het omgaan met water, maar we krijgen steeds vaker te maken met lange periodes van droogte, waarin het risico op onbeheersbare natuurbranden toeneemt. Dit is niet iets van alleen de brandweer, maar iets waar we samen met andere partners mee aan de slag moeten. Voor mij werd helder dat het perspectief van Catalonië ons perspectief is van civil protection.

De veerkracht van de samenleving wordt alleen maar gestimuleerd en aangesproken als we stoppen met het blijven denken in ‘alleen’ maar middelen om een natuurbrand of een ander soort crisis aan te pakken. Ze raken de inrichting van de samenleving, van het landschap, van de infrastructuur, van de economie. Het een kan niet los worden gezien van het ander: een andere denkwijze is nodig en moet gaan resulteren in een beschermingsplan voor onze samenleving. De Catalanen weten het. Wij leren het. Nu is het een kwestie van doorpakken.”

Bron NIPV