MarshMclennan: Overstromingsrisico routinematig onderschat 

Herverzekeringsmakelaar Marsh McLennan heeft zijn bijgewerkte Flood Risk Index 2.0 uitgebracht, die in kaart brengt hoe een veranderend klimaat het overstromingsrisico in de toekomst vorm zal geven. Het rapport waarschuwt dat overstromingen de meest voorkomende natuurramp zijn, en toch worden de kosten ervan stelselmatig onderschat.Klimaatverandering, economische en demografische trends en een chronisch tekort aan investeringen in veerkracht zorgen er nu samen voor dat het risico toeneemt, waarschuwt MMC.

De overstromingsrisico-index van de makelaar omvat risicoscores voor 180 landen in de huidige omstandigheden en toont aan dat een opwarming met 3,5 °C wereldwijd zou leiden tot een dramatische toename van het overstromingsrisico, en dat zelfs een beperking van de temperatuurstijging tot 1,5 of 2 °C de dreiging van overstromingen aanzienlijk zou verergeren. Volgens de ramingen van Marsh McLennan loopt momenteel 23% van ’s werelds stroomopwekkingscapaciteit, 26% van de internationale havenafvoer en 18% van de internationale luchthavenplaatsen het risico van overstromingen; bij een opwarming met 2 °C zouden deze percentages stijgen tot respectievelijk 41%, 52% en 37%.

De index wil duidelijk maken dat er dringend aanpassingsmaatregelen moeten worden genomen om de risico’s te beperken, en wil regeringen en organisaties helpen hun blootstelling aan en kwetsbaarheid voor frequentere en ernstigere overstromingen beter in te schatten. In een rapport dat samen met de bijgewerkte index wordt gepubliceerd, onderzoekt MMC ook de sociaaleconomische gevolgen van overstromingen en wordt gekeken naar de huidige stand van zaken met betrekking tot het overstromingsrisico wereldwijd, de economische en maatschappelijke gevolgen en de rol van verzekeringen bij de bescherming van de meest kwetsbaren.

Het toenemende overstromingsrisico vormt een bedreiging voor de welvaart en het welzijn in tal van landen, en vergt een strategische reactie van de regeringen. De problemen die zich voordoen, zijn onderling verweven en hebben een systemisch karakter, gaande van bedrijfsonderbreking en financiële instabiliteit tot een toenemende last van voorwaardelijke verplichtingen van de overheid”, zo luidt de conclusie van het rapport.

“De brede en complexe aard van deze effecten wijst erop dat nationale overstromingsrisicostrategieën een brede reikwijdte moeten hebben en moeten zorgen voor afstemming tussen diverse actoren, zoals nationale regeringen, lokale overheden, bedrijven, financiële regelgevers en verzekeraars”, aldus de analisten. “Dit vereist op zijn beurt een samenhangend beleid en samenhangende regelgeving, afgestemde stimulansen en toegankelijke, robuuste overstromingsrisicogegevens. Strategieën moeten ook op de lange termijn gericht zijn, aangezien klimaatverandering en toenemende blootstelling betekenen dat risico’s in veel landen in de nabije toekomst zullen toenemen.”

In een tweede rapport bespreekt MMC de implicaties van overstromingsrisico’s voor bedrijven en hoe bedrijven hun aanpak van overstromingsrisicobeheer kunnen heroverwegen in de context van klimaatverandering, toenemende bedrijfscomplexiteit en stakeholdermanagement.