Het kabinet heeft besloten om schade na overstromingen van primaire keringen, de grote rivieren en meren zoals de Maas, het IJsselmeer of de zee, niet via een publiek-private verzekering te verzekeren. Als reden geeft het kabinet in de Kamerbrief aan dat de nadelen van een dergelijke verzekeringsconstructie niet opwegen tegen de voordelen ervan. Het kabinet ziet wel een mogelijke rol voor verzekeraars bij schadeafhandeling via de één loketfunctie van verzekeraars.
Het Verbond had de publiek-private verzekeringsoplossing graag verder verkend, maar ziet zeker mogelijkheden in de uitwerking van de één loket-richting. Bij deze oplossing is de eigen verzekeraar het eerste aanspreekpunt voor de consument. De ervaren medewerkers van de (schade)verzekeraar wikkelen de overstromingsschade af vanuit één loket, volgens vaste werkafspraken en op een voor een burger begrijpelijke manier.
Het ministerie van JenV, en de ministeries van IenW en Financiën en het Verbond van Verzekeraars starten een verdere verkenning naar:
- de vorm en reikwijdte van de samenwerking met verzekeraars vanuit de “één loket-gedachte”,
- de juridische (inclusief privacy-technische) overwegingen,
- de financiële en organisatorische randvoorwaarden,
- de kritische succesfactoren, de risico’s en de meerwaarde voor gedupeerden.
Naar verwachting zijn de uitkomsten van deze verkenning in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar.
Kamerbrief
Minister Van Weyenberg (Financiën), minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) en minister Harbers (IenW) hebben per brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de verkenning naar verbeteringen van de verzekerbaarheid overstromingsrisico. Ook komen zij hierin terug op de motie van het Tweede Kamerlid Mutluer (GroenLinks-PvdA) van 18 april 2023 over het verkennen van een publiek-private samenwerking met als doel een soepele en efficiënte afhandeling van schades na een overstromingsramp.Kamerbrief over verzekerbaarheid overstromingsrisico
.
“Het kabinet heeft besloten om schade na overstromingen van primaire keringen , hetgeen momenteel onverzekerbaar is, niet door middel van een publiek-private verzekeringsconstructie verzekerbaar te maken. Het kabinet ziet wel een mogelijke rol voor verzekeraars bij schadeafhandeling wanneer de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) wordt toegepast. Dit wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) verder verkend en wordt in het laatste deel van deze brief toegelicht.”
Uitkomst verkenning naar verzekerbaarheid klimaatschade
Uit een verkenning die is uitgevoerd door de ministeries kwam naar voren dat het overwegende deel van de klimaatschade in Nederland redelijkerwijs verzekerbaar is. Dat geldt voor schade als gevolg van wind, hagel, natuurbranden, bliksem, sneeuw, vorst en ijzel. Er zijn echter nog enkele soorten schades waarvoor dit niet geldt. “Voor waterschade is de oorsprong van het water bepalend voor de verzekerbaarheid. De schade als gevolg van overstromingen uit het regionale watersysteem (nietprimaire waterkeringen) en als gevolg van neerslag is inmiddels redelijkerwijs verzekerbaar. Deze schade is sinds medio 2020 door verzekeraars in toenemende mate toegevoegd in de dekkingsvoorwaarden van hun opstal- en inboedelverzekering. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat in 2023 meer dan 90% van de particuliere huishoudens verzekerd is voor dit type schade. Voor de zakelijke markt is er meer variatie in verzekeringsproducten waardoor het mogelijk is om dit risico bewust uit te sluiten in de verzekeringspolis. Hierdoor is de dekking van dit risico voor de zakelijke markt lager; ongeveer 75% van het MKB en een lager (niet vastgesteld) percentage voor grootzakelijke partijen.”
De briefopstellers vervolgen: “Wateroverlast in buitendijkse gebieden en wateroverlast ten gevolge van opkomend grondwater is momenteel niet verzekerbaar. In het Wetgevingsoverleg Water van 29 januari 2024 is gevraagd om ook de verzekerbaarheid van grondwateroverlast te verkennen. Gezien de grote verschillen met overstromingen wordt er voor de verzekerbaarheid van grondwateroverlast een aparte verkenning opgestart door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De Kamer zal geïnformeerd worden over de uitkomsten hiervan. Ook schade door bodemverzakking en funderingsschade door droogte is onverzekerbaar. Daarover is vooralsnog geconcludeerd dat er geen mogelijkheden bestaan om dit verzekerbaar te maken. Andere oplossingen voor schadeherstel liggen meer voor de hand, zoals het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties werkt aan landelijke dekking voor dit fonds.”
“Een ander onverzekerbaar klimaatrisico betreft overstromingsschade door falen van primaire keringen. In de verkenning is geconcludeerd dat er een mogelijkheid bestaat om dit risico verzekerbaar te maken, mits de overheid hierin actief optreedt. De afgelopen tijd is een verdiepende analyse uitgevoerd naar de mogelijkheid om dit risico verzekerbaar te maken. In de volgende paragraaf gaan wij hier nader op in.”
Kijk hier voor de volledige kamerbrief
.
https://open.overheid.nl/documenten/98e76206-097b-435c-9715-992210694e00/file