EMN Masterclass: Regres in transport, maak een vuist

 

EMN organiseert op dinsdag 20 september a.s. een nieuwe editie van haar Masterclass. De bijeenkomst staat dit keer in het teken van transport en heeft als titel ‘Regres in transport: maak een vuist’. Plaats van handeling is andermaal de Erasmus Universiteit in Rotterdam (Mandeville gebouw, Athene zaal). De aanvang is om 16.00 uur (ontvangst vanaf 15.30 uur). Het officiële programma wordt om 19.30 uur afgesloten met een netwerkborrel.

In een toelichting op het thema schrijft EMN in haar uitnodiging. “Achter het mondiale goederentransport bevindt zich een wereld vol transportbewegingen die zich meestal buiten het gezichtsveld van de ladingbelanghebbende(n) afspelen. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Risico’s die partijen vanwege de financiële belangen graag verzekeren. Goederentransport is dan ook een voortdurende uitdaging voor elke verzekeraar.”

Volgens EMN zijn vervoerders zich maar al te goed bewust zijn van hun sleutelpositie in de wereldhandel. “Als zij aangesproken worden voor schade, maken zij dankbaar gebruik van het krachtige pantser dat het (internationale) (verdrags-)recht, aangevuld met eigen contractvoorwaarden, hen biedt. Toch zijn er uitgelezen mogelijkheden om het juridische pantser van de vervoerders te kraken en zo uw regreskansen te vergroten. Kortom, regres nemen speelt hierbij een belangrijke rol. Wie over de juiste kennis beschikt, zowel ten aanzien van de wet- en regelgeving als van de branche- en partijverhoudingen, kan de kans op succesvol regres aanzienlijk vergroten”.

Programma

Na het openingswoord van ing. Roel Govaert, operationeel directeur EMN Brand, Marine en CAR/Bouw bij EMN, zijn er twee presentaties. Brigitte Binck en Lianne van Steen van InTo Transport, een onafhankelijk kenniscentrum in transport en verzekeren, geven een kijkje in de wereld van het zeevervoer. Daarbij zullen zij op praktische wijze laten zien op welke wijze de schadebehandeling en het nemen van regres kan worden vergemakkelijkt en succesvoller kan worden gemaakt en hoe partijen in de verzekeringsbranche het verschil kunnen maken voor hun klanten.

De tweede spreker is Niels Huiskamp is partner bij PortWise Law, een kantoor dat zich uitsluitend bezighoudt met haven- en handelsgerelateerde kwesties. Hij zal ingaan op het belang van het opbouwen van een goed dossier en wat in zijn ogen de toegevoegde rol van een advocaat is, of kan zijn, ook bij schades van een meer bescheiden omvang. De focus van zijn bijdrage zal liggen op het vlak van bewijsvergaring en de wettelijke (on-)mogelijkheden om de wederpartij te dwingen dat bewijs met zijn gehoor te delen.

De EMN Masterclass, waarvoor bij het NIVRE 3 PE- punten zijn aangevraagd, is gratis bij te wonen voor genodigden. Voor vragen kan contact worden opgenomen met The van Steen, tel. (010) 2841919 / 06-51561816 of via e-mail: the.van.steen@emn.nl. Aanmelden kan tot 9 september a.s. door een mail te sturen naar masterclass@emn.nl.