Duitsland: Woninginbraken blijven toenemen;  gemiddeld schadebedrag naar  recordhoogte

 

Het aantal inbraken daalde in Duitsland aanzienlijk tijdens de jaren dat het coronavirus heerste. Helaas heeft deze dalende trend zich niet voortgezet en stijgt het aantal inbraken sinds twee jaar weer. Het gemiddelde schadebedrag  bereikte een nieuw hoogtepunt van 3.500 euro in 2023.

Het aantal verzekerde woninginbraken is voor het tweede jaar op rij gestegen. “In totaal registreerden Duitse verzekeraars ongeveer 95.000 inbraken in 2023, hetzelfde aantal als in 2019, vóór de pandemie van het coronavirus”, zegt Jörg Asmussen, directeur van de Duitse verzekeraarsorganisatie GDV. De coronavirus-gerelateerde daling van het aantal inbraken heeft zich dus niet doorgezet. In 2021 lag het aantal inbraken nog rond de 70.000, in 2022 al rond de 80.000.

 

Door de stijging van het aantal gevallen betaalden verzekeraars in 2023 aanzienlijk meer voor inbraakschades: het schadebedrag steeg met 70 miljoen naar in totaal 340 miljoen euro. Tegelijkertijd klom de gemiddelde schadeclaim van 3.350 euro naar een recordbedrag van 3.500 euro.”

Zelfbescherming door beveiligingstechnologie steeds belangrijker

Inbrekers vinden het nog steeds veel te gemakkelijk om in veel gebouwen in te breken en waardevolle spullen te stelen. “Om de stijgende trend te stoppen, moet er meer worden geïnvesteerd in inbraakbeveiliging,” zegt Asmussen. Preventie helpt: “Bijna elke tweede inbraak mislukt omdat de daders er te lang over doen om het huis binnen te komen.” Van 2015 tot 2019 daalde het aantal inbraken continu, van 180.000 naar 95.000 verzekerde inbraken. In deze periode hebben veel huiseigenaren met steun van de overheid geïnvesteerd in betere beveiligingstechnologie.

De verzekeringsbranche voert al jaren campagne voor verbeterde minimale structurele vereisten voor nieuw geïnstalleerde ramen en deuren. Vanuit het oogpunt van de verzekeraars moeten de typische zwakke punten in een huis of appartement speciaal worden beveiligd. Inbraakwerende ramen en deuren worden echter niet standaard geïnstalleerd in nieuwe gebouwen in Duitsland, deels omdat er tot op heden geen overeenkomstige voorschriften zijn.