BMT Surveys helpt Stier Group bij opzet eigen expertisebureau op Las Palmas

 

Een intensieve samenwerking tussen BMT Surveys en de Stier Group, het bedrijf dat op het Spaanse Las Palmas (Canarische Eilanden) bij schade en andere incidenten onder meer optreedt als vertegenwoordiger voor een groot aantal P&I-clubs, heeft geleid tot de komst van een nieuw maritiem expertisebureau op het eiland. “Het is voor het eerst in de maritieme wereld dat een expertisebureau een lokaal bedrijf helpt bij de opzet van een eigen expertisebureau, zonder daarbij een direct eigen belang in te hebben”, verklaart algemeen directeur Jeroen de Haas, volgens wie dit bijzondere initiatief past in de filosofie van BMT Surveys met betrekking tot samenwerking en het delen van kennis. “Ik sluit zeker niet uit dat dit navolging krijgt. Op meerderen locaties in de wereld is er namelijk sprake van een verdergaande afname van beschikbaarheid aan ervaren maritieme schade-experts.”

Mede door de aanwezigheid van een grote haven is Las Palmas een belangrijke locatie voor de maritieme industrie, bijvoorbeeld als uitvalsbasis voor schepen in nood maar ook voor de vele offshore-activiteiten voor de kust van West-Afrika. Bijna alle belangrijke Afrikaanse havens zijn vanaf het eiland binnen het uur te bereiken. Mede hierdoor is er voor marine-experts geregeld werk op Las Palmas. De Haas: “De Stier Group heeft toenadering tot ons gezocht. Het bedrijf ervoer de beperkte beschikbaarheid aan schade-experts op het eiland als een groeiend probleem en vroeg ons of wij hen konden helpen. Aanvankelijk dachten zij aan een permanente detachering van één of meerdere van onze schade-experts, maar wij hebben hen geadviseerd om met onze steun en begeleiding op Las Palmas een eigen expertisebureau van de grond te tillen. ”

Wat houdt de samenwerking precies in? De Haas vervolgt: “In de eerste plaats hebben we de Stier Group geholpen bij de selectie van de kandidaat-experts. Op het eiland zijn voldoende maritiem deskundigen voor handen, maar dat zijn nog geen experts. Samen met directeur Ida Stier heb ik de selectieprocedure opgestart. Daar zijn uiteindelijk een vijftal kandidaten uitgekomen, allen voormalig zeevarenden, die wij in oktober in Rotterdam een uitgebreide opleiding tot expert gaan geven.”

Tijdens die opleiding worden de vijf toekomstig experts door BMT Surveys onder meer geleerd hoe het verzekerings- en schaderegelingsproces in elkaar steekt, welke verzekeringsproducten er zijn en hoe je een expertiserapport opstelt. Ook worden er bezoeken gebracht aan verschillende havenbedrijven. Een groot voordeel van Rotterdam is de veelzijdigheid van de haven. Vrijwel alle vervoersmodaliteiten zijn hier voor handen: bulk, containers, fruit, tankers etc. “Na de opleiding zullen we de experts begeleiden bij hun expertisewerk en rapportage en hen waar nodig ter plaatse  ondersteunen bij de wat meer complexe schadedossiers.”

De Haas spreekt van een win-winsituatie voor alle betrokkenen. “Stier Group kan door de samenwerking met ons bestaande en nieuwe opdrachtgevers op een breder terrein van dienst zijn tegen bovendien gunstige kosten doordat reiskosten beperkt kunnen blijven. Wij hebben een vast steunpunt erbij op een strategische locatie Las Palmas met al zijn expansiemogelijkheden, zowel op het eiland zelf als in de (Afrikaanse) regio. Bovendien zien wij de keuze van Stier Group voor ons als businesspartner als een bevestiging van de goede naam die wij hebben als kwalitatief maritiem expertisebureau.”