ANWB: smartphone meest geclaimde object op reisverzekering

Per jaar krijgt de ANWB ongeveer 65.000 meldingen binnen van reis- en annuleringsSchades. De vakantiemaand augustus staat met gemiddeld 10.000 schademeldingen aan kop. Dit jaar werden nu toe 36.000 schades ontvangen. Dit aantal ligt een paar procent hoger dan vorig jaar (2015) in dezelfde periode. Met stip op nummer één blijkt vermissing of beschadiging van de smartphone de meest geclaimde schade te zijn. De smartphone wordt op afstand gevolgd door de (zonne)bril.

Ook op vakantie, zowel tijdens een stranddag als tijdens sportieve en culturele activiteiten, blijkt de smartphone onmisbaar geworden, meldt de ANWB. De veelzijdige toepassing van de smartphone, zowel als mobiele telefoon, maar ook als foto- en videocamera, zorgt voor de gestegen diefstalgevoeligheid. “Wij zien nagenoeg geen claims meer voor eenvoudige digitale- en videocamera’s die dan ook op nummer drie staan. Ook zin we dat het track and trace-systeem op vliegvelden goed werkt. Sinds dit jaar worden ‘hele’ koffers vrijwel niet meer geclaimd. Het duurt soms even, maar de koffers worden tegenwoordig bijna altijd teruggevonden.”

Voor het eerste jaar schademeldingen voor drones

Drones gaan steeds vaker mee op vakantie. In het verleden werden drones vooral voor militaire doeleinden ingezet maar de laatste jaren groeit de toename. Steeds vaker zien wij bij de ANWB dat ze gretig aftrek vinden bij hobbyisten. Op een (particuliere) reisverzekering zijn vaak alleen drones verzekerd voor recreatief gebruik. Per verzekeraar kan de maximale vergoeding verschillen. Dit jaar werden bij de ANWB tot dusver vijf drones-schades geclaimd op de ANWB Reis- en/of Annuleringsverzekering. Dit is het eerste jaar dat dat gebeurd. De drones met camera hebben een gemiddelde waarde van 1.200 euro.