Belangrijke poging van 54% van de werkgevers om hybride werknemers weer naar kantoor te krijgen


Hybride werken komt nog steeds veel voor: 30% van de bedrijven zegt dat het merendeel van hun personeel hun werktijd verdeelt tussen thuis en hun gebruikelijke werkplek. Het gemiddelde bedrijf heeft 39% van zijn werknemers die op hybride basis werken, en dit stijgt tot bijna de helft (47%) van de werknemers in grote bedrijven. Slechts 14% van de bedrijven zegt geen werknemers te hebben die hybride werken. Dat zijn enkele cijfers die naar voren komen in een onderzoek van Towergate Health & Protection onder bedrijven van alle groottes en sectoren in het Verenigd Koninkrijk naar de huidige stand van zaken met betrekking tot hybride werken.  

Meer dan de helft (54%) van de werkgevers zegt echter actief te proberen werknemers weer naar kantoor te krijgen. In een poging dit te doen, gebruiken werkgevers verschillende tactieken, zoals verplichte kantoordagen ( 29%), gratis maaltijden en/of drankjes (29%), toegang tot de sportschool (28%), wellbeing dagen ter plekke( 27%),meer sociale activiteiten op de werkplek (24%), gesubsidieerde vervoer/reiskosten (24%) en , toegang tot persoonlijke begeleiding (22%).

Werknemers aanmoedigen om terug te keren naar kantoor

Hoewel de meerderheid van de werkgevers hybride werken aanbiedt, of weinig andere keuze had, is het duidelijk dat veel werkgevers nu liever zouden zien dat het personeel weer op hun gewone werkplek werkt. Debra Clark Head of Wellbeing  bij Towergate Health & Protection, zegt hierover: “Om werknemers weer naar kantoor te krijgen is een zorgvuldige mix van prikkels nodig, waarbij ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn van fundamenteel belang is.”

Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat veel bedrijven al zijn begonnen met het aanbieden van bredere gezondheids- en welzijnsondersteuning op de werkplek, maar nu hybride werken de norm is, zullen deze voordelen hard moeten werken om mensen terug te stimuleren. De ondersteuning moet afgestemd zijn op de verschillende demografische groepen van het personeel en op de uiteenlopende behoeften van de werknemers. Dit betekent dat een breed scala aan opties moet worden aangeboden die alle vier de pijlers van gezondheid en welzijn – fysiek, mentaal, sociaal en financieel – bestrijken, zodat de overgang naar het werk gezond, positief en productief verloopt.

Ondersteuning van degenen die ervoor kiezen thuis te blijven

Naast het motiveren van werknemers om terug te keren naar kantoor, is ondersteuning op het gebied van gezondheid en welzijn essentieel voor werknemers die ervoor kiezen thuis te werken. Thuiswerken kan een hele reeks gezondheids- en welzijnsproblemen met zich meebrengen. Het kan gaan om problemen met het bewegingsapparaat als gevolg van het ontbreken van een goede werkplek, tot de mentale druk van isolatie en gebrek aan sociaal contact. Werknemers kunnen zelfs financieel worden getroffen door de huidige hoge kosten voor het verwarmen van hun huis terwijl ze werken. Ondersteuning kan dus zo divers zijn als virtuele fysio-afspraken, online counseling en financiële voorlichting; en dit moet ook gekoppeld worden aan toegang tot persoonlijke ondersteuning.

Debra Clark concludeert: “Naarmate werkstijlen toenemen, zullen werkgevers hun aanbod op het gebied van gezondheid en welzijn moeten uitbreiden. Dit geldt voor wat ze aanbieden en waar. Het verzamelen van informatie is essentieel en gevarieerde communicatiemethoden zijn van vitaal belang. Ondersteuning zal een mix moeten zijn van op afstand en persoonlijk, en we zullen een toename zien in het gebruik van welzijnsplatforms om ondersteuning ook gemakkelijker toegankelijk te maken.”