In het hele land kan er veel PFAS in particuliere eieren zitten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hierdoor kunnen mensen veel PFAS binnenkrijgen als zij deze eieren eten. Omdat aan een ei niet te zien is hoeveel PFAS erin zit, adviseert het RIVM om in heel Nederland geen particuliere eieren te eten. Als je daar te veel van binnenkrijgt, is dat gevaarlijk voor de gezondheid.
Het is nog niet duidelijk hoe PFAS in deze eieren komt en of er iets aan kan worden gedaan. Dat onderzoekt het RIVM nu. Er zijn aanwijzingen dat er veel PFAS in wormen zit, die de hobbykippen vervolgens eten. Maar het is de vraag of dat de hele verklaring is, benadrukt het RIVM. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen liggen aan andere voeding of aan de mate waarin de grond is aangestampt. Het is volgens het RIVM goed mogelijk dat er allemaal verschillende dingen bijdragen aan de hoge PFAS-waardes, meldt de NOSCommerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel worden gegeten, want daar zit veel minder PFAS in. Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden, bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.
Het RIVM deed de risicobeoordeling omdat in 2024 hoge hoeveelheden PFAS in particuliere eieren rond het bedrijf Chemours in Dordecht, Zuid-Holland waren gevonden. De typen PFAS in deze eieren waren anders dan het bedrijf gebruikte. Zo ontstond de vraag hoe het in de rest van het land zit. Het RIVM berekende hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren van 60 locaties, verspreid over heel Nederland. Deze hoeveelheden zijn vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde. Als mensen een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid.
Via de eieren van 31 locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan de gezondheidskundige grenswaarde als zij één ei of minder per week eten. Op 10 locaties kunnen ze maximaal één ei per week eten zonder over deze grenswaarde heen te gaan. Op vijf locaties is dit bij maximaal twee eieren het geval, op drie locaties bij maximaal drie en op twee locaties bij maximaal vier eieren. Op negen locaties kunnen mensen elke week meer dan vier eieren eten zonder de grenswaarde te overschrijden.
Mensen krijgen al veel PFAS binnen via voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen, komt daar bovenop. Het is daarom af te raden om producten te eten waar veel PFAS in zit, zoals particuliere eieren.