Van alle medewerkers in loondienst is 7% momenteel bezig over te stappen naar een andere werkgever, terwijl 44% eraan denkt binnen een jaar een nieuwe baan te zoeken. Dat zijn enkele uitkomsten uit de 2025-editie van Aon’s Employee Sentiment Study toegespitst op de Nederlandse markt
In het onderzoek stelt Aon dat Nederland bekend staat om zijn uitgebreide en goed geregelde arbeidsomstandigheden die kunnen bijdragen aan een positieve werkcultuur en het welzijn van werknemers. “De Nederlandse arbeidsmarkt is echter krap, waardoor de concurrentie om talent toeneemt en werkgevers hun bestaande personeelsstrategieën moeten heroverwegen. Het sentiment onder werknemers in Nederland weerspiegelt een verschuiving in prioriteiten, waarbij programma’s voor een goede balans tussen werk en privé belangrijker worden gevonden dan het salaris.”
Daarnaast worden volgens het rapport flexibele werktijden en extra vakantiedagen ook steeds belangrijker. “Nederlandse werknemers toonden zich sceptisch over de bijdrage van hun werkgever aan de ontwikkeling van vaardigheden: acht procent heeft er geen vertrouwen in dat hun werkgever investeert in de ontwikkeling van hun vaardigheden en training om voorbereid te zijn op de toekomst van werk – dit is echter aanzienlijk lager dan het wereldwijde gemiddelde. Werkgevers die kiezen voor een meer gepersonaliseerde, toekomstgerichte benadering van secundaire arbeidsvoorwaarden zouden dit voordeel moeten benutten in een concurrerende omgeving om talent aan te trekken en te behouden.”
Top 5 gewaardeerde voordelen: 1. Betaalde vrije tijd, 2. Pensioensparen, 3.Carrière ontwikkeling, 4.Op afstand en/of flexibel werken en 5.Programma’s voor evenwicht tussen werk en privéleven
Gepersonaliseerde voordelen: 61% zou bereid zijn om bestaande employee benefits-voorzieningen op te offeren voor andere voordelen.
Ontwikkeling van vaardigheden: 8% van de werknemers heeft er helemaal geen vertrouwen in dat hun werkgever investeert in de ontwikkeling van hun vaardigheden en training om hen voor te bereiden op de toekomst van het werk.
Waar moet je actie ondernemen? : 16% is het er niet mee eens dat hun werkgever voldoende informatie geeft over hun arbeidsvoorwaarden en keuzes.
Transparante beloning : 63% is het ermee eens dat hun beloning eerlijk is in vergelijking met vergelijkbare functies in de sector; 13% vertrouwt er niet op dat hun werkgever zorgt voor gelijke beloning ongeacht geslacht.
Impact van AI: 24% van de werknemers is niet zeker van de impact van AI op hun baan; 31% voelt zich meer gemotiveerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen om relevant te blijven.
Belangrijkste verwachtingen van werknemers:
42% vindt dat werkgevers werknemers moeten helpen sparen voor hun pensioen/langetermijnbehoeften; 29% vindt dat werkgevers het welzijn van werknemers moeten ondersteunen; 20% zegt dat werkgevers de gezondheid van vrouwen moeten ondersteunen (bv. menstruatie, menopauze); 18% vindt dat werkgevers moeten ondersteunen bij ouderenzorg of gezinszorg en 16% vindt dat werkgevers moeten ondersteunen bij kinderopvang.
Investeren in onze toekomst : 45% van de werknemers zou duurzame pensioenspaarinvesteringen overwegen als ze dezelfde financiële resultaten zouden opleveren.
Vijf 5 meest invloedrijke zaken die werknemers aantrekken:
- Een leuke plek om te werken: 51%;
- Aanbod van een beter dan gemiddeld salaris en zinvolle secundaire arbeidsvoorwaarden: 38%;
- De mogelijkheid om flexibel te werken: 27%;
- Baan/werk past goed bij mijn waarden: 25%;
5.Het is een plek waar ik het gevoel heb erbij te horen, geaccepteerd en gewaardeerd te worden: 24%
Huidig welzijn:
- Over het algemeen goed/ Ik voel me tevreden: 51%
- Evenwichtig : Ik heb het gevoel dat de pieken en dalen gelijk zijn en dat ik me goed kan redden : 27%
- Omgaan /Ik heb het gevoel dat dingen moeilijk zijn, maar ik kan ermee omgaan : 11%
- Opbloeiend/ Ik boek voortdurend positieve vooruitgang: 11%
- Worstelen /Ik heb het gevoel dat dingen moeilijk zijn en dat nog één ding te veel wordt 5%
- Ondersteuning nodig /Ik kan het niet aan zonder interventie of ondersteuning van buitenaf : 1%
- Zeg ik liever niet;1%