14% van de verzekeringsbedrijven op de Londense markt hebben Generatieve AI of agentic AI (gericht op autonome systemen die beslissingen kunnen nemen en taken kunnen uitvoeren zonder menselijke tussenkomst ) toegepast of hiermee geëxperimenteerd in acceptatieprocessen. 65% van de respondenten heeft dit echter nog niet gedaan in acceptatie- of schadebeheerprocessen en 12% zegt geen plannen te hebben om deze mogelijkheden te gebruiken. Dat is een van de uitkomsten uit een onderzoek van de Lloyd’s Market Association (LMA) over het gebruik van AI binnen de Londense specialty markt.
Voor de meeste respondenten bevindt het gebruik van AI zich in een early adopter-stadium: 47% experimenteert met AI-tools, maar er is nog geen brede acceptatie. 40% zegt echter dat AI-tools actief worden gebruikt op sommige gebieden of zelfs op grote schaal worden geïntegreerd in workflows.
De primaire use case voor een digitale workforce binnen acceptatie- en/of claimprocessen wordt momenteel gezien voor data-extractie uit ongestructureerde documenten – gebruikt door bijna driekwart (74%) van de respondenten. Maar meer dan de helft van de respondenten (54%) gebruikt AI voor de voorbereiding van aanvragen, terwijl een derde van mening is dat AI een belangrijke rol kan spelen bij claimtriage en de automatisering van eenvoudige taken en het beheer van polisbeoordelingen/goedkeuringen. Slechts 14% ziet fraudedetectie als een primaire use case voor een digitaal personeelsbestand.
Belemmeringen blijven aanzienlijk
De respondenten noemden enkele belemmeringen voor de invoering van AI binnen acceptatie- en schadebeheer. Problemen met de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens werden genoemd door iets minder dan de helft (49%) van de respondenten, integratie met bestaande systemen was een probleem voor 46% en de kosten in combinatie met het onzekere rendement op investering was een probleem voor 48%.*
Rob Myers, Consultant bij de Lloyd’s Market Association, licht toe: “We organiseren ons AI-evenement om onze leden en de bredere markt te informeren over de kansen die voor hen liggen en om het voor de markt gemakkelijker te maken om vooruitgang te boeken en zijn AI-expertise en -capaciteiten uit te bouwen. Hoewel het bemoedigend is om te zien dat een derde van de bedrijven al agentic AI of generative AI gebruikt, is het verrassend om te zien dat de helft van de respondenten de mogelijkheden hiervan nog niet heeft getest. We hebben de kans om na te denken over hoe de complexiteit van de Londense specialistische markt een magneet kan zijn, in plaats van een barrière, voor de inzet van ‘intelligentie als een dienst’ die agentische AI-oplossingen bieden. Zoals uit ons onderzoek blijkt, heeft AI een belangrijke functie binnen gegevensextractie, het voorbereiden van indieningen en het behandelen van claims – allemaal zaken die vandaag de dag veel tijd vergen van verzekeraars en makelaars.”