VVN wil smartphone uit het verkeer verbannen

Veilig Verkeer Nederland wil het smartphonegebruik in de auto tegengaan. “In afstemming met bedrijven en via de politieke weg blijven wij aandacht vragen voor creatieve oplossingen die ervoor zorgen dat de combinatie tussen smartphonegebruik en verkeersdeelname minder vanzelfsprekend is”.

Meer dan 10 miljoen Nederlanders bezitten een smartphone. Gemiddeld kijken we er per dag meer dan 200 keer op. Ruim 50% van alle bezitters doen dat tijdens verkeersdeelname. We kunnen er bijna niet van afblijven!” Het is aannemelijk dat een flink deel van de forse toename van het aantal verkeersslachtoffers met 51 doden ten opzichte van 2014 en de stijging van het aantal ernstig gewonden met 3.000 hiervan het trieste resultaat is”, meldt Veilig Verkeer Nederland. :”Via voorlichting en gedragsbeïnvloeding doen we veel om mensen op een andere manier te laten omgaan met hun smartphone. Een manier die veiliger is waardoor je je kunt concentreren op de rij-taak. Voor het basisonderwijs doen we dat met smartphonelessen en voor het management van bedrijven ontwikkelden wij een lijst van maatregelen waaruit bedrijven kunnen kiezen om de veiligheid van hun medewerkers te bevorderen.”

Er zijn volgens VVN daarnaast bedrijven, waaronder oliemaatschappijen en enkele pakketdiensten die een verbod hebben ingesteld op het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname. Andere bedrijven ondertekenen met hun medewerkers een convenant waarin wordt beloofd tijdens verkeersdeelname de smartphone niet te gebruiken. “Je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon uitzetten, in je tas doen en deze in de kofferbak zetten. Eén van de maatregelen is de zogenoemde “Drive Safely Keep Focused” App die eenvoudig op de Android telefoon geplaatst kan worden.Sterk punt van deze app is dat hij na installatie automatisch aan gaat. De navigatie blijft gewoon werken en uiteraard zijn de noodnummers te benaderen wanneer de app aan staat. Prima om deze app voor de vakantie al even te downloaden en uit te proberen. Automobilisten kunnen zo ervaren of dit een goede manier is om de combinatie smartphonegebruik en verkeersdeelname te verminderen of uit te sluiten.”

 

 

·