IFV: Publicatie Brandweeroptreden bij incidenten met moderne voertuigen

Op de Nederlandse wegen rijden steeds vaker voertuigen met een alternatieve aandrijving, zoals elektrische en hybride voertuigen, voertuigen op aardgas (Liquefied Natural Gas of Compressed Natural Gas) en voertuigen met een brandstofcel (waterstof). Dit stelt hulpverleners voor vragen over het optreden bij incidenten met deze moderne voertuigen. De nieuwe publicatie ‘Brandweeroptreden bij incidenten met moderne voertuigen’ bevat (achtergrond)informatie over moderne voertuigen en biedt hulpverleners handvatten voor een veilig optreden bij incidenten met dit soort voertuigen.

Het geven van (veiligheids)informatie aan alle betrokken hulpverleners ondersteunt het multidisciplinair, veilig en efficiënt optreden bij verkeersongevallen. De publicatie geeft, in de vorm van een handelingsperspectief en een aandachtskaart, handreikingen voor een gestructureerde manier van optreden bij verkeersongevallen, ongeacht het type voertuig dat erbij betrokken is. Uitgangspunt hierbij is dat moderne voertuigen op voorhand niet risicovoller zijn dan traditionele voertuigen. Veilig werken is altijd een haalbare doelstelling, op voorwaarde dat men doordacht te werk gaat en de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Hoewel de uitgave vooral is gericht op brandweermensen, kan deze ook geraadpleegd worden door politiemensen, ambulancemedewerkers, bergers en medewerkers van Wegenwacht en Rijkswaterstaat. Kortom, iedere hulpverlener die op of langs de Nederlandse wegen werkt en opgeroepen kan worden bij verkeersongevallen. “De technologische ontwikkelingen in de automobielindustrie gaan razendsnel. Om die reden kan deze publicatie alleen de huidige stand van zaken weergeven. We gaan ervan uit dat de inhoud van deze publicatie in de loop der tijd steeds verder ontwikkeld en verbeterd wordt”. aldus de  Brandweeracademie, die een ieder oproept commentaar te geven op het onderwerp via  onderwijscontent@ifv.nl, onder vermelding van ‘Publicatie Brandweeroptreden bij incidenten met moderne voertuigen’.

Het volledige rapport is te dowloaden via http://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20160926-BA-Brandweeroptreden-bij-incidenten-met-moderne-voertuigen.pdf.