Riskmanagers zijn mogelijk toekomstige problemen aan het opbouwen in hun haast om captives op te richten in de harde markt en nieuwe risico’s toe te voegen zonder na te denken over exit-strategieën, waarschuwden deelnemers tijdens een paneldebat op de jaarlijkse conferentie van Airmic.
De deskundigen zeiden dat captives in de harde markt in opmars zijn en meer risico’s overnemen, vooral uit onder druk staande verzekeringsbranches. Maar ze voegden eraan toe dat sommige riskmanagers pas laat beslissingen over captives nemen, vaak omdat verzekeraars beslissingen over verlenging tot het laatste moment uitstellen. Ze drongen er bij riskmanagers op aan om langetermijnstrategieën voor captives te formuleren in plaats van overhaaste beslissingen te nemen. “Captives zijn weer in de mode, maar wees voorzichtig met hoe je ze gebruikt”, zei Richard Cutcher, captive-ambassadeur van Airmic en presentator van het debat.
Peter Child, chair of the marketing development committee at Guernsey’s International Insurance Association, zei dat bijna elk risico nu in captives wordt ondergebracht als gevolg van de harde markt. Hij wees op de toegenomen plaatsing van P&I, D&O en kredietrisico’s, evenals meer ‘verborgen’ bedreigingen zoals cyber en EIL(Environmental impairment liability).Maar Owen Williams, global programme and captive regional director voor het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië bij AXA XL, waarschuwde riskmanagers dat sommigen “mogelijk problemen op de lange baan schuiven” in de “haast om onmiddellijke problemen op te lossen” in de harde markt via captives.
“Als we het hebben over noodlijdende risico’s in captives, voornamelijk P&I en D&O, dan is er een reden waarom ze noodlijdend zijn. Dit zijn geen branches die intrinsiek gemakkelijk te prijzen zijn om rendement te maken. Het zijn ook long-tail activiteiten. Dus als het risico eenmaal in de captive zit, zit je er voor de lange termijn aan vast. Ik maak me wel een beetje zorgen over het feit dat mensen niet nadenken over de haalbaarheid en hun exitstrategie,” zei hij. “Als je dat combineert met het overhaasten van het proces en pogingen om heel snel een captive op te zetten, hoeveel wordt er dan echt nagedacht over de exit-strategie in de paniek om het hier en nu op te lossen? Mijn advies is: ja, je moet naar captives kijken, maar ga er niet in met een vooraf bepaalde mindset van ‘dat is het, ik doe het’, en houd altijd die exit-strategie in gedachten, want uit de captive stappen kan echt een tijdrovende en dure uitdaging zijn,” voegde hij eraan toe.
Williams benadrukte dat vroegtijdige betrokkenheid essentieel is bij het introduceren van nieuwe risico’s in de captive. Hij heeft verschillende ris managers gezien die te laat probeerden een captive op te richten tijdens de vernieuwingen. Veel van hen hadden dit jaar gewoon geen tijd meer om hun captive op te zetten en daarom zullen er in 2021 nog meer bij komen, voegde hij eraan toe. Het panellid heeft ook gezien dat mensen te laat hun captive-strategie wijzigden om andere redenen dan de harde markt, wat opnieuw voor problemen zorgt. Dit is de afgelopen maanden een probleem geweest, zei Williams, die risicomanagers aanspoorde om zich vanaf het begin te concentreren op de strategie en hun captive-visie.
Child legde uit dat, hoewel de officiële cijfers nog niet zijn doorgedrongen, er steeds meer captives worden opgericht. Tot nu toe zijn er dit jaar op Guernsey meer dan 40 nieuwe captives opgericht, inclusief cellen, en ze zijn op weg naar de 60 voor de komende 12 maanden, zei hij. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er ongeveer 20 en sinds 2010 elk jaar ongeveer tien. De expert zei dat het mogelijk is om in twee weken een captive op te richten en zag een stormloop van riskmanagers die een transactionele slag wilden slaan in de harde markt. Maar hij zei dat een captive “voor het leven moet zijn en niet alleen voor Kerstmis”. Ook hij drong er bij risk managers op aan om captives strategisch te benaderen en er niet alleen op te vertrouwen in moeilijke marktomstandigheden.
“Het maakt niet uit wat de markt doet. Het punt van een captive is dat je in staat bent om op maat gemaakte dekking te krijgen op basis van je unieke inzicht in risico’s. Als je tot de conclusie komt dat je risicobereidheid en -tolerantie zodanig is dat je risico’s op een geformaliseerde manier wilt en kunt behouden tegen een prijs die afwijkt van de marktprijs, dan zou het in een zachte of harde markt een vergelijkbaar verhaal moeten zijn. Hoe langer je een captive gebruikt en een captive-strategie hanteert, hoe meer je in staat bent om fondsen op te bouwen en die fondsen te gebruiken om nog meer voordeel voor het bedrijf te behalen,” zei hij.
Barry Beard, global services and complex multinational bij Chubb, was het ermee eens dat je vooruit moet plannen, de captives om de juiste reden moet opzetten en aan een lange levensduur moet denken. Hij benadrukte ook de diversificatievoordelen van het onderbrengen van meer lijnen in de captive, die de langetermijnvoordelen van een goede strategie benadrukken.