Risk managers krijgen meer strategische rol binnen organisaties

Europese riskmanagers krijgen een meer strategische rol binnen hun onderneming en rapporteren meer en meer direct naar directies en het overige topmanagement. Ook neemt hun aandachtsgebied qua risico’s toe, zo blijkt uit de 8e  European Risk and Insurance Survey van FERMA, de Europese koepel van nationale riskmanagementorganisaties. Hieruit komt onder meer naar voren dat meer dan de helft van de 634 ondervraagde riskmanagers betrokken bij de implementatie van het risicobewustzijn en –cultuur van hun bedrijf (68%), de ontwikkeling van het riskmanagement als onderdeel van de bedrijfsstrategie (62%) en bevordering van de bedrijfscontinuïteit door o.a. de opzet van crisisprogramma’s.

Het overgrote deel van de riskmanagers is verantwoordelijk voor de verzekeringszaken en schaderegeling (86%), de ontwikkeling van risicobeleid (analyseren, prioritiseren en rapporteren van risico’s, 79%) en het assisteren  van andere bedrijfsonderdelen bij o.a contractonderhandelingen, projecmanagement, overnames en investeringen. Twee derde van de riskmanagers rapporteert direct aan de top van de onderneming (raad van bestuur, CEO, CFO of het riskcommittee).

FERMA noemt in haar rapport het groeiend aantal jonge riskmanagers bemoedigend; bijna driekwart (72%) van de riskmanagers is tussen de 36- en 55 jaar oud. Daarnaast  neemt ook het aandeel vrouwen met riskmanagementfuncties toe naarmate de leeftijd daalt.  Gemiddeld in 73% van de riskmanagers man en 27% vrouw; bij 25- tot 30-jarigen is die verhouding 68% vs 32%. Wel verdienen mannelijke riskmanagers nog altijd meer dan hun vrouwelijke collega’s. Bijna de helft (46%) ban de riskmanagers verdient 100.000 euro of meer en 7% meer dan 200,000 euro. Vier van de vijf riskmanagers werkt bij een bedrijf met meer dan 20.000 medewerkers en in een team van vier of meer collega’s en 62$ werk bij een onderneming met een omzet van e miljard euro of meer.