Onderzoek IRM wijst uit: meer budget voor risk management door Covid-19

Meer dan de helft van de riskmanagers (56%) verwacht een stijging van hun budgetten als gevolg van Covid-19, en een overweldigende 96% is van mening dat de pandemie het belang van  riskmanagement binnen hun onderneming heeft versterkt, zo blijkt uit een inventarisatie van het Institute of Risk Management (IRM) onder de leden. Ongeveer 17% van de respondenten zegt  dat hun budget voor riskmanagement na de pandemie met meer dan 10% zou kunnen stijgen, en nog eens 41% verwacht een stijging tot 10%.

De uitgaven voor risicobeheer zullen in de toekomst gestaag toenemen;  organisaties zijn zich nu zeer bewust van de waarde van competenties op het gebied van riskmanagemen en van de veerkracht van hun organisatie, zei IRM-voorzitter Ian Wright .Hij voegde eraan toe dat andere risico’s – zoals klimaatverandering, cyberrisico’s en geestelijke gezondheidsproblemen – ‘niet uit het oog mogen worden verloren’.

 Uit het onderzoek onder 170 IRM-leden wereldwijd, dat eind vorig jaar werd gehouden, bleek ook dat 28% van de riskprofessionals verwacht dat de veranderingen in hun rol als gevolg van Covid-19 permanent zullen zijn. Ongeveer 54% zegt dat ze nu meer dan normaal rapporteren aan het bestuur na de uitbraak van de pandemie en 41% meldde vaker contact met toezichthouders.Uit de peiling bleek dat 89% van de respondenten tevreden of zeer tevreden is  met de reactie van de plannen voor bedrijfscontinuïteit en crisismanagement van hun organisatie op de pandemie, terwijl 9% ontevreden was en 2% zeer ontevreden.

De IRM stelt dat bedrijven hun eigen werkmethoden snel aanpasten, eraan toevoegend dat goed leiderschap en communicatie de belangrijkste factoren waren om werknemers te helpen op afstand   veilig te werken. “Slechts een klein deel van de bedrijven had het pandemierisico precies verwacht en gepland, [maar] meer algemene plannen voor bedrijfscontinuïteit en crisisbeheer werkten over het algemeen goed”, aldus  Wright. “Wat de crisis ook met zich meebrengt, een bewuste combinatie van geweldig leiderschap, geweldige communicatie en geweldige IT-ondersteuning helpt bedrijven zowel de risico’s te beheersen als de kansen te benutten. “,.

De IRM zei dat veel risicomanagers flexibiliteit en productiviteit als voordeel bestempelen van het werken op afstand, en uit de enquête blijkt dat 73% van de respondenten van plan is om het grootste deel van de tijd na Covid-19 thuis te werken. Maar er blijven vragen bestaan ​​over hoe de bedrijfscultuur in stand kan worden gehouden, de werkdruk op afstand kan worden beheerd en het mentale welzijn van het personeel kan worden gewaarborgd. Terwijl bedrijven beginnen te herstellen van de schok van de pandemie, bleek uit het onderzoek dat bedrijven werken aan het versterken van bedrijfscontinuïteitsprocessen en organisatorische veerkracht, terwijl ze overschakelen naar op risico gebaseerde besluitvorming.

Respondenten zeiden dat het opbouwen van operationele veerkracht de grootste pandemie-gedreven verandering in riskmanagement  is, en dat geldt voor 93% van de respondenten. Het wordt gevolgd door een grotere interesse op directieniveau in strategische risico’s met 86% en de integratie van bedrijfscontinuïteitsplanning in ERM met 78%. Ongeveer 83% van de ondervraagde risicomanagers geeft aan dat ze in reactie op de crisis een herziening van de strategische plannen en risico’s uitvoeren.

IRM zegt verder dat Covid-19 waarschijnlijk toekomstige riskmanagementwerkzaamheden zal stimuleren om andere ingrijpende, weinig waarschijnlijke gebeurtenissen te begrijpen, zoals zonnefakkels of meteorietaanvallen. Hoewel de meeste bedrijven goed reageerden op de pandemie, had 20% van de respondenten problemen met de financiering, en ongeveer een derde had een daling van de omzet en inkomsten gezien. De IRM wees er ook op dat haar onderzoek sterk gericht is op financiële dienstverleners, die 39% van de deelnemers vertegenwoordigden en over het algemeen beter voorbereid waren op de crisis dan andere sectoren die meer werden getroffen, zoals horeca en kunst.