Nat Cat en extreem weer vormen nu een wereldwijde bedreiging voor de verzekerbaarheid renewable energy

Klimaatgedreven risico’s in renewable energy zijn niet langer alleen een Amerikaans probleem, nu Europa, het Midden-Oosten en Australië te maken krijgen met toenemende onzekerheid. Een nieuw rapport van Gcube ‘Known Unknowns: The growing threat of Nat Cat and extreme weather to global renewables’,  dat laat zien hoe Nat Cat en extreme weersomstandigheden de financierbaarheid en levensvatbaarheid van projecten in gevaar brengen.Nat Cat en niet gemodelleerde risico’s op extreme weersomstandigheden worden een belangrijke uitdaging voor de wereldwijde markten voor renewable energy, waardoor bezorgdheid ontstaat over de financierbaarheid op lange termijn en de levensvatbaarheid van schone energieprojecten naarmate de sector zich uitbreidt, zo luidt de belangrijkste conclusie van  het onderoeksrapport

“Jarenlang heeft de VS in de frontlinie gestaan van de strijd van de duurzame energiemarkt tegen Nat Cat en extreme weersomstandigheden”, zegt Fraser McLachlan, CEO van Gcube Insurance. “Maar terwijl Noord-Amerika lange tijd het brandpunt van deze uitdagingen is geweest, is het nu duidelijk dat dit een wereldwijd probleem is geworden. In Europa, het Midden-Oosten en Australië erkent de duurzame energiesector de toenemende klimaatrisico’s, maar door gebrek aan modellen en gegevens blijven de volledige omvang en complexiteit van deze risico’s onduidelijk.”

De belangrijkste bevindingen van ‘Known Unknowns’zijn onder andere:

VS: Schades door hagel en natuurbranden nemen toe, met een aantal Nat Cat gebeurtenissen van meer dan $ 300 miljoen aan verzekerde schade. De aanscherping van de dekkingslimieten en de stijgende eigen risico’s zetten projecteigenaren en financiers nog meer onder druk.

Europa: Deze regio kan niet langer worden beschouwd als een hernieuwbare energiemarkt met een lager risico. In 2024 had Europa te maken met nog niet eerder vertoonde schades op duurzame activa door Nat Cat en extreme weersomstandigheden, naast het op één na duurste jaar voor overstromingsschade,  wat leidde tot een toename in de frequentie en ernst van claims op het hele continent.

Midden-Oosten: Voorheen beschouwd als een ‘goedaardige’ markt voor extreme weersomstandigheden, heeft MENA duurzame energie nu te maken met toenemende klimaatrisico’s. Naarmate deze risico’s escaleren, moeten verzekeraars de risico’s beperken. Naarmate deze risico’s escaleren, moeten verzekeraars hun blootstelling heroverwegen en moet de duurzame energiesector verder gaan dan kortetermijnoplossingen en beginnen met het aanpakken van de onderliggende kwetsbaarheden van zijn projecten.

 Australië: Schades op hernieuwbare energiebronnen door extreem weer blijven gelukkig laag, maar de huidige snelle uitbreiding naar nieuwe regio’s verhoogt de blootstelling aan bosbranden, cyclonen en hagelbuien.

 

Fraser McLachlan, CEO van Gcube Insurance, zegt: “De sector is zich er terdege van bewust dat Nat Cat en extreme weerrisico’s toenemen, maar er blijft onzekerheid over de ware omvang en impact ervan, vooral in nieuwe en snel groeiende markten. Deze ‘bekende onbekenden’ – de erkenning van Nat Cat en extreme weerrisico’s zonder een volledig begrip van hun ware ernst – maken dit moment zo cruciaal. Als de markt nu niet reageert, riskeren we een scenario waarin verzekerbaarheid en bankwaardigheid grote belemmeringen voor groei worden.”

Het rapport benadrukt ook dat Nat Cat en extreme weerrisico’s steeds meer invloed hebben op de financierbaarheid van projecten, met name in de VS, waar sommige projecten moeite hebben om financiering te krijgen door gaten in de dekking en stijgende kosten.

“Deze veranderingen hebben projecten nog niet unbankable gemaakt, maar we zijn wel echte uitdagingen tegengekomen”, zegt Cécile Luciano, directeur Structured Finance Energy Origination bij NORD/LB, die heeft bijgedragen aan het rapport. “Ik heb bijvoorbeeld een project gezien in een overstromingsgebied waar de verzekeringspolis overstromingen volledig uitsloot. Dat is iets wat we niet kunnen accepteren, waardoor ontwikkelaars gedwongen worden om elders dekking te zoeken, vaak in een andere markt. We zien meer samenwerking tussen kredietverstrekkers, verzekeringsadviseurs, makelaars en ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat de polissen vanaf het begin bankwaardig zijn. Dit moet vroeg in het proces gebeuren, idealiter voordat de bouwverzekering wordt afgesloten.”

In het rapport wordt opgeroepen tot actie door verzekeraars, ontwikkelaars en financiers om de wereldwijde kloof op het gebied van risicobeheer voor duurzame energie te dichten. Dit omvat het verbeteren van de nauwkeurigheid van gegevens door middel van bijgewerkte Nat Cat modellering, het optimaliseren van het ontwerp van activa om bestand te zijn tegen nieuwe weergevaren en het versterken van veerkrachtstrategieën door nauwere samenwerking tussen verzekeraars en financiers om de verzekerbaarheid op lange termijn en effectieve risicodeling te behouden.

Nu de markten voor hernieuwbare energie wereldwijd een ongekende expansie doormaken, waarschuwt Known Unknowns op het juiste moment dat een ongecontroleerde blootstelling aan Nat Cat en extreme weersomstandigheden de energietransitie kan doen ontsporen. Aanpassing aan deze risico’s is niet langer optioneel – het is essentieel voor de toekomstige zekerheid van de sector.