IFV presenteert nieuwe kennisbundel Elektrificatie

Om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan moet de uitstoot van CO2 omlaag. Het vervangen van fossiele brandstoffen door elektrificatie van processen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Welke wet- en regelgeving is hierbij van toepassing? Wat zijn aandachtspunten bij de vergunningverlening? En aan welke veiligheidsaspecten moet je denken? De nieuwe kennisbundel Elektrificatie beantwoordt deze en andere vragen.

Door elektrificatie kan een fossiele brandstof volledig vervangen of indirect worden toegepast in bijvoorbeeld industriële processen. Voorbeelden zijn het vervangen van fossiel aangedreven brandstofmotoren door elektromotoren en het opwekken van warmte met elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Met het oog op de doelen van het Klimaatakkoord is het in de toekomst de bedoeling dat elektriciteit op een milieuvriendelijke manier geproduceerd wordt (‘groene stroom’), bijvoorbeeld met behulp van waterstof of met wind- en zonne-energie. Als gevolg van elektrificatie van processen neemt de vraag naar eletriciteit de komende jaren fors toe.

Er zijn veel organisaties die baat hebben bij een goede en verantwoorde bundeling van kennis op het gebied van de (veilige) energietransitie. Naast de veiligheidsregio’s zijn dat bijvoorbeeld omgevings-diensten, bevoegd gezagen, het bedrijfsleven en burgers.

De kennisbundel Elektrificatie is onderdeel van het project ‘Kennisbundeling Veilige Energietransitie‘.

Download de kennisbundel Elektrificatie

Kennisbundel Elektrificatie