Hét vakantienieuws in verzekeringsland: ASR neemt Corins over en Van Lanschot Chabot Mandema & Partners

In de afgelopen drie weken hebben in verzekeringsland twee opvallende acquisities plaatsgevonden. Verzekeraar ASR neemt beursassuradeur Corins over en  Van Lanschot Chabot heeft met verzekeraar NN overeenstemming bereikt over de overname van Mandema & Partners.

ASR/Corins

ASR heeft door de overname van Corins, het op de co-assurantiemarkt opererende beursassuradeurenbedrijf haar positie op de (groot)zakelijke schadeverzekeringsmarkt versterkt. “De overname van Corins past in de strategie van a.s.r. om op basis van organische groei en selectieve acquisitie haar positie in de Nederlandse (groot)zakelijke markt voor schadeverzekeringen verder uit te breiden. De co-assurantieactiviteiten van a.s.r en Corins  sluiten goed op elkaar aan en de overname passen binnen de kaders van de daarvoor door a.s.r. vastgestelde investeringsrichtlijnen”, aldus beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht. Corins, in 2015 goed voor een omzet van 18 miljoen euro. zal vanuit de huidige vestigingsplaats Amsterdam met de huidige medewerkers haar activiteiten zelfstandig blijven voortzetten.

Volgens Hanny Kohlbrugge,directeur grootaandeelhouder van Corins, wordt met deze acquisitie invulling gegeven aan de ambitie van Corins om aansluiting te verkrijgen bij een krachtige en solide verzekeringsgroep. We zijn ervan overtuigd dat wij met a.s.r.als nieuwe partner de (groot)zakelijke schadeverzekeringsmarkt nog beter zullen kunnen bedienen.”  Corins zal naast asr tevens de verzekeraars waarmee zij momenteel zaken doet, blijven vertegenwoordigen Karin Bergstein, lid raad van bestuur van a.s.r. voegt daaraan toe: ” We verstevigen hiermee als a..s.r. onze positie op de de Nederlandse markt en breiden ons distributienetwerk uit (Corins bedient meer dan 60 makelaars). De kennis en ervaring van de specialisten van Corins vormen een goede aanvulling op ons vakmanschap.

Van Lanschot Chabot/ Mandema & Partners

Van Lanschot Chabot en NN Group hebben overeenstemming bereikt over de overname door Van Lanschot Chabot van Mandema & Partners. De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten en advies van beide ondernemingsraden van Van Lanschot Chabot en Mandema & Partners en wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 afgerond. Strategische heroverwegingen liggen volgens NN ten grondslag aan de verkoop van Mandema & Partners (145 medewerkers, omzet 23 miljoen euro) aan Van Lanschot Chabot in Den Bosch (130 medewerkers, 18 miljoen euro omzet ). Door de krachtenbundeling behoren de beide fusiepartners qua omvang tot de tien grootste intermediairbedrijven van het land. Volgens Van Lanschot Chabot, voor iets meer dan de helft eigendom van verzekeraar de Goudse past de overname in haar strategie en wordt hierdoor ‘een aanzienlijke versterking gerealiseerd’ van haar positie op het gebied van risicomanagement en employee benefits in het zakelijke segment. Vooralsnog blijven beide bedrijven onder eigen naam opereren,

 Van Lanschot Chabot richt zich met zijn dienstverlening op het gebied van risicomanagement, en advies en bemiddeling van verzekeringen op de zakelijke en particuliere markt. Het richt zich op specifieke doelgroepen binnen de mid-corporate zakelijke markten op de welgestelde particulier en de DGA/bestuurder. Mandema & Partners werkt met 145 medewerkers aan advies en oplossingen voor de zakelijke markt op het gebied van risicomanagement, pensioenvraagstukken en zorg- en verzuimmanagement. Het bedrijf blijft actief als onafhankelijk adviseur voor het midden- en grootbedrijf in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Lando te Molder, algemeen directeur van Van Lanschot Chabot: “Deze overname past in onze strategie en leidt tot aanzienlijke versterking van onze positie op het gebied van risicomanagement en Employee Benefits in het zakelijke segment. De combinatie van beide bedrijven leidt tot één van de grootste en krachtigste adviesorganisaties gericht op de bovenkant van de zakelijke markt. Wij zijn nu nog beter gepositioneerd om specifieke zakelijke sectoren totaaloplossingen te bieden.”

De overname brengt 275 professionele risicomanagers en verzekeringsexperts bij elkaar, die hun diepgaande kennis en ervaring op het gebied van risicomanagement beschikbaar maken voor zakelijke klanten. De nieuwe organisatie biedt schaalvoordelen en heeft een omzet van 40 miljoen euro. Ook voor private insurance – specifiek verzekeringsadvies en financial planning voor welgestelde particulieren, DGA’s, zakelijke en medische professionals – worden de krachten gecombineerd.Volgens Roland Goldman, algemeen directeur van Mandema & Partners, zijn Van Lanschot Chabot en Mandema & Partners complementair: “Wij zijn verheugd dat we onderdeel gaan uitmaken van deze combinatie. Door de bundeling van onze sterke merken ontstaan mooie kansen voor groei en kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn.”