Healix’ 2025 Risk Radar Report: Bedrijven schieten tekort in het voorbereid zijn op risico’s

 

Uit het 2025 Risk Radar Report van Healix blijkt dat een aanzienlijke kloof is in de mate waarop bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zijn voorbereid op risico’s en crises. Uit het jaarlijkse onderzoek van het wereldwijde riskmanagementbedrijf blijkt dat 58% van de bedrijven hun organisaties beoordeelt als ‘niet erg veerkrachtig’ of slechts ‘enigszins veerkrachtig’ als het gaat om het omgaan met crises.  Nog eens 56% van de respondenten gaf aan weinig vertrouwen te hebben in hun vermogen om een grote verstoring te doorstaan, wat de dringende behoefte aan een betere risicobereidheid onderstreept.

Het Risk Radar Report geeft inzicht in regionale risico’s in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa, het GOS, Noord- en Zuid-Amerika, Azië-Pacific en Afrika. Het biedt ook professioneel advies van de Risk and Security Advisory Board van Healix over de stappen die bedrijven moeten nemen om hun risicomanagementstrategieën te versterken.

Volatiele wereldeconomie reden tot bezorgdheid

De bevindingen komen op een moment dat een overweldigende 96% van de Britse bedrijven het ermee eens is dat de wereld steeds gevaarlijker wordt.  Tot de grootste zorgen voor 2025 behoren politieke instabiliteit (35%), pandemieën en ziekten (34%) en bestuur, regelgeving en sancties (32%). Dit is een verschuiving ten opzichte van het rapport van vorig jaar, waarin extreem weer werd gezien als het meest urgente risico voor activiteiten in 2030.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne kwam naar voren als het grootste risico voor bedrijven, op de voet gevolgd door de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen. Deze factoren dragen bij aan operationele uitdagingen zoals verstoringen in de toeleveringsketen, protectionistisch beleid en volatiele grondstofprijzen.

Een oproep voor proactief riskmanagement

James Henderson, CEO van Healix International, benadrukt het belang van het prioriteseren van  het goed voorbereid zijn op crises in 2025. “Nu het bedrijfsleven te maken blijft krijgen met een groot aantal uitdagingen als gevolg van een steeds moeilijker wordende wereldwijde veiligheidsomgeving, is het noodzakelijk dat zakelijke leiders risicoparaatheid als een belangrijke prioriteit beschouwen.”

Henderson wijst verder op de noodzaak van proactieve maatregelen, waaronder crisismanagementplanning, risicomonitoring en training, om de weerbaarheid van organisaties te versterken. “Door zich te richten op proactieve maatregelen en duidelijke communicatie kunnen organisaties op angst gebaseerde reacties verminderen en een beter geïnformeerde, veerkrachtige benadering van risico’s opbouwen.”