Futuroloog Willem Peter de Ridder tijdens NARIM-congres: Riskmanagers, ga de uitdaging aan met kunstmatige intelligentie

“De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is niet te stoppen en risicomanagers in Nederland en in heel Europa moeten hun aandacht en inspanningen verhogen om hiermee de uitdaging aan te gaan.” Dat zei de Nederlandse futuroloog Willem Peter de Ridder vorige week vrijdag tegen de NARIM-leden in zijn keynote speech tijdens het virtuele jaarcongres van de vereniging voor risk- en insurancemanagers. “ Computers nemen het routinewerk over en daardoor verandert de rol en invloed van de mens. Maar dit betekent niet dat mensen minder belangrijk worden, want algoritmen kunnen niet alles oplossen. Mensen moeten nog steeds de touwtjes in handen hebben en deze verandering sturen. En dat is de nieuwe uitdaging waarvoor risicomanagers gesteld staan.”

De futuroloog gaf zijn visie op de ontwikkelingen in 2035, wat paste in het thema van het NARIM NOW-congres, waarin werd ingezoomd op nieuwe technologische ontwikkelingen zoals AI. Volgens hem heeft de technologische revolutie, die is versneld door de opkomst van Covid-19, het meest effect op de arbeidsmarkt en de manier waarop we allemaal werken. Hij voorspelde dat routinewerk binnenkort volledig gerobotiseerd zal zijn. “We hebben hier veel data over en die data kunnen we gebruiken om algoritmes te verbeteren: machine learning. Gegevens uit talrijke bronnen zijn beschikbaar in de cloud en wij hebben de kracht van computers. Alles wat we via internet doen, is grondstof voor kunstmatige intelligentie. Gegevens hebben de economische waarde die olie ooit had.”

Bij traditionele automatiseringsprojecten moet de input (data) volgens hem op dezelfde manier worden verwerkt tot output. “Hoe anders is dat als je machine learning gaat toepassen? U gebruikt de gegevens om tot een antwoord te komen. Het resultaat kan vandaag anders zijn dan over een maand, omdat het systeem voortdurend leert van nieuwe gegevens.”

AI-systemen worden nog steeds vaak gezien als een ‘zwarte doos’, maar daar moet volgens De Ridder verandering in komen. “We moeten toe naar een grijze doos waarin nog ruimte is voor menselijk ingrijpen. Die interventie zou vooraf of later via een controlemechanisme kunnen plaatsvinden. Er moet een manier zijn om hier tegenin te gaan  en beslissingen moeten omkeerbaar zijn”, aldus de futuroloog, die aangaf wel  optimistisch te zijn over de toekomst, maar niet naïef.”  Er zijn veel andere zorgen die eerst moeten worden aangepakt, zoals privacy, nepnieuws en manipulatie. AI vereist nieuwe strategische planning. Zorg ervoor dat je als risicomanager betrokken wordt bij de ontwikkelingen. Doe mee en help de strategie in de goede richting te sturen ”, zo adviseerde hij de NARIM-leden.

Bron: Commercial Risk Europe