FERMA heeft haar bijdrage aan het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU gepubliceerd, waarin twee kernelementen van het programma van het voorzitterschap centraal staan: de ambitie om Europa concurrerender te maken en de intentie om het Europese defensiebeleid te versterken. In het document benadrukte FERMA de sleutelrol die het voorzitterschap moet spelen bij het bevorderen van het concurrentievermogen van de Europese industrie, terwijl hij stelde dat deze onderneming ‘een holistische aanpak’ zal vereisen. De Federatie voegt eraan toe dat “aandacht moet worden besteed aan de vereenvoudiging van het regelgevende doolhof om Europese bedrijven concurrerend te houden”.
Ondersteuning van de implementatie van regelgeving
Als onderdeel van dit vereenvoudigingsproces heeft FERMA het Hongaarse voorzitterschap opgeroepen om de inspanningen te concentreren op het ondersteunen van de implementatie van aangenomen wetgeving met betrekking tot de groene en digitale transitie – in het bijzonder de EU AI Act, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligencerichtlijn (CSDDD) en Solvabiliteit II.
De Federatie verklaart ook: “FERMA steunt de Antwerpse Verklaring waarin wordt opgeroepen tot ‘een nieuwe geest van wetgeving’. FERMA roept het Hongaarse voorzitterschap van de EU op om dit ethos centraal te houden in zijn werk, inclusief eventuele nieuwe initiatieven, om Europa concurrerender te maken.”
Door zich meer in detail te concentreren op AI-gerelateerde ontwikkelingen en de implementatie van de EU AI Act, versterkt FERMA de belangrijke functie die het risicoberoep moet hebben. “Riskmanagers spelen een cruciale rol binnen hun organisaties en de samenleving, waarbij ze het potentieel van AI benutten en tegelijkertijd het veilige, ethische en eerlijke gebruik ervan garanderen. Hun deelname aan AI-gerelateerde beleidsvorming is van cruciaal belang, vooral in discussies met betrekking tot het aansprakelijkheidsregime voor AI.”
Het behouden van de focus op cybersecurity
FERMA erkende de inzet van het Hongaarse voorzitterschap om de dialoog over cyberbeveiliging in stand te houden en riep op tot “een verschuiving van de focus van het prioriteren van cybercrisisbeheersingsprocessen naar het eerst benadrukken van paraatheid”, en verklaarde dat het hoopte dat een dergelijke stap zou kunnen worden weerspiegeld in de dialoog over het cyberbeveiligingsbeleid van de EU. De Federatie herhaalde de noodzaak voor de EU om te overwegen een cyberherverzekeringspool of een backstop-mechanisme op te zetten om financiële veerkracht te bieden tegen een catastrofale cybergebeurtenis:
Het behouden van de focus op cybersecurityFERMA erkende de inzet van het Hongaarse voorzitterschap om de dialoog over cyberbeveiliging in stand te houden en riep op tot “een verschuiving van de focus van het prioriteren van cybercrisisbeheersingsprocessen naar het eerst benadrukken van paraatheid”, en verklaarde dat het hoopte dat een dergelijke stap zou kunnen worden weerspiegeld in de dialoog over het cyberbeveiligingsbeleid van de EU. De Federatie herhaalde de noodzaak voor de EU om de oprichting van een cyberherverzekeringspool of een backstop-mechanisme te overwegen om financiële veerkracht te bieden tegen een catastrofale cybergebeurtenis: “FERMA waardeert een aanpak met meerdere belanghebbenden en pleit voor een gezamenlijke taskforce onder leiding van de Europese Commissie, EIOPA, en ENISA om te werken aan de praktische aspecten van het opzetten van een dergelijk systeem.” FERMA drong er bij het voorzitterschap ook op aan om een risicogebaseerde aanpak te hanteren bij het aanpakken van de toenemende blootstelling van Europa aan crises, om de operationele continuïteit te helpen waarborgen en verstoringen tot een minimum te beperken. Met de verwachting van verdere gevolgen in de tweede helft van 2024 suggereerde het rapport dat: “de EU instrumenten biedt, zoals fondsen en begeleiding, om bedrijven te helpen aanbodschokken tijdens crises of noodsituaties te managen.” Charlotte Hedemark, president van FERMA, zegt: “Het Hongaarse voorzitterschap heeft ambitieuze doelen gesteld en FERMA is vastbesloten deze te ondersteunen. Hoewel er veel aandacht is voor de uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd, is het belangrijk dat we ook de aanzienlijke mogelijkheden voor vooruitgang erkennen die er bestaan. De riskmanagementgemeenschap heeft een fundamentele rol te spelen bij het benutten van deze kansen en FERMA zal een actieve deelnemer zijn in de dialoog met het Hongaarse voorzitterschap.”