Cyber gestegen naar ‘zorg nummer één’ bij Britse risk & insurance managers

Cyber is hét risico waarvan de Britse risk- & insurance managers, aangesloten bij de branche- en beroepsorganisatie Airmic, ’s nachts bij wijze van spreken wakker van liggen. De Top-3 risico’s wordt aangevoerd door bedrijfsonderbreking veroorzaakt door cyber, gevolgd door het verlies van of diefstal van persoonsgegevens door een cyberaanval of –hack, zo blijkt uit een onderzoek dat vanavond (7 juni) wordt gepresenteerd tijdens een symposium in het Britse Harrogate. Nummer drie op de lijst is reputatieverlies.

Volgens de respondenten is voor alle drie genoemde risico’s een adequate verzekeringsdekking lastig te verkrijgen en ontbeert de helft een cyberverzekering. Minder dan een vijfde van de AIRMIC-leden  zegt een groot vertrouwen te hebben dat hun bedrijf de drie genoemde risico’s goed weet te managen. Volgens Airmic toont het onderzoek aan dat de zorgen van risk & insurance managers verschuiven van de fysieke risic’s naar minder tastbare risico’s, gecombineerd met de breed gedragen frustratie dat de verzekeringsbranche niet of onvoldoende in staat is bedrijven een adequate oplossing te bieden voor deze risico’s.

Het onderzoek constateert ook een groeiende verstoring in de relatie tussen risk- & insurance managers en makelaars. Als positief punt wordt genoemd het feit dat binnen de bedrijven van de AIRMIC-leden de directies meer dan ooit tevoren betrokken zijn bij de bedrijfsrisico’s  en risksmanagers ‘een ongekende steun en ruimte’gevene om hun werk te doen.