Arjan Hendriksen en Han Dieben over 30 jaar ASPO: Het vak van Risk Engineer is door de jaren heen breder, complexer en professioneler geworden en heeft aan belang gewonnen

 

In het kader van het 30-jarig bestaan van de vereniging Algemeen SchadePreventie Overleg (ASPO) werden voorzitter Arjan Hendriksen en secretaris Han Dieben geïnterviewd voor de recente editie van Risk & Business Magazine. Volgens hen is hun werk als Risk Engineer door de jaren heen breder, complexer én professioneler geworden en heeft het binnen de verzekeringsbranche ook sterk aan belang gewonnen.

 “In onze beginjaren hielden we ons vrijwel uitsluitend bezig met brand- en explosie gerelateerde risico’s. In de loop der jaren zijn daar meer risico’s bijgekomen, zoals machinebreuk/CAR, aansprakelijkheid en van meer recente datum cyber. Bovendien zijn er binnen elk vakgebied nieuwe ontwikkelingen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals nieuwe risico’s als gevolg van de komst van zonnepanelen, elektrische voertuigen, EnergieOpslagSystemen, PFAS en AI.”

Arjan noemt een voorbeeld waaruit die groeiende complexiteit blijkt. “Vandaag de dag wordt er gebouwd in hout in plaats van beton, worden daarbij brandbare isolatiematerialen toegepast, zonnepanelen op de daken geplaatst, parkeergarages onder het pand aangelegd waarin elektrische auto’s kunnen worden geparkeerd en daarin worden vervolgens niet zelfredzame mensen geplaatst. Dat is vragen om problemen, maar merkwaardig genoeg mag het  volgens het Bouwbesluit (Tegenwoordig Bbl) wel.”

Trends

Gevraagd naar de trends op hun vakgebied noemt Arjan een andere manier van bouwen: meer de hoogte in en vaker hout dan beton en bijvoorbeeld het blijven toepassen van het brandbare isolatie in gebouwen. “Het lijkt wel dat we teruggaan naar de Middeleeuwen”, merkt hij gekscherend op verwijzend naar de grotere kans op brand bij houten gebouwen.” Han sluit zich daarbij aan. “Het lijkt soms wel dat we niets hebben geleerd van de fouten die gemaakt zijn in het verleden. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met de houten draagconstructie als deze vochtig wordt”, aldus ASPO’s secretaris, die als andere trend noemt dat de gemiddelde schadeomvang toeneemt, mede door de groeiende waardeconcentratie op één plek.

Zij wijzen  daarnaast op een andere positieve ontwikkeling. “Het aanzien van onze beroepsgroep kantelt in de goede richting. Daar we vroeger vaak werden gezien als de controleur van de verzekeraar zien klanten ons meer en maar als consultant. En worden we zelfs vaker per jaar door bedrijven zelf benaderd voor een actuele risicoanalyse en voor aansluitende adviezen hoe zij hun risicoweerbaarheid verder zouden kunnen te vergroten.”

“Hebben jullie nog wensen op jullie vakgebied? , was de slotvraag voor de beide ASPO-bestuurders? Ook daarin zijn zij grotendeels unaniem in hun antwoord. “Klanten, betrek ons Risk Engineers al in een vroeg stadium  – bij voorkeur al in de ontwerpfase – bij nieuwe verbouwingsplannen en andere nieuwe activiteiten, zodat wij meteen de risico’s daarvan in kaart kunnen brengen en maatregelen kunnen adviseren om de schadekans en -omvang zoveel mogelijk kunnen beperken. Verzekeraars en makelaars, heb aandacht voor voldoende nieuwe aanwas, bijvoorbeeld door de aantrekkelijkheid van het vak van Risk Engineer meer te promoten. Collega’s, verdiep je in nieuwe risico’s zoals cyber en maak je de kennis eigen. En overheid, kijk kritisch naar het Bouwbesluit (Bbl) of dit in zijn huidige vorm nog aansluit bij de praktijk van alledag.”

Klik hier voor het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/RB-1_25-1.pdf