Gabriella Fraire, de nieuwe voorzitter van de Italiaans riskmanagementorganisatie Anra, is van mening dat de Italiaanse riskmanagementprofessie de afgelopen jaren een lange weg heeft afgelegd, maar dat er nog veel werk te doen is om ervoor te zorgen dat de functie echt wordt gewaardeerd en een natuurlijk onderdeel wordt van strategische besluitvorming.
Fraire, die in mei het stokje over van Carlo Cosimi als voorzitter van Anra, wil voortbouwen op het goede werk van de vorige voorzitters, terwijl ze zich concentreert op nieuwe doelen zoals uitbreiding in heel Italië en het vergroten van het bewustzijn van riskmanagement binnen organisaties en onder de jongere generatie.“We hebben de afgelopen jaren een toename en consolidatie van ons beroep gezien. We hebben echter nog veel werk te doen om de toegevoegde waarde van onze rol in onze bedrijven duidelijk te maken, door te benadrukken hoe een risicogebaseerde aanpak kan bijdragen aan de uitvoering van strategische bedrijfsplannen,” zei ze in een oproep aan haar collega-riskprofessionals tijdens het recente congres van haar organisatie.
“Anra moet helpen de risicocultuur te verspreiden. Alleen werken met onze gemeenschap is niet genoeg. We moeten andere verenigingen benaderen om samen te werken en ervoor zorgen dat we als beroepsgroep worden erkend en betrokken worden bij de strategie. We werken er dus hard aan om deze boodschap over te brengen. Vandaag de dag heeft iedereen het over risico’s, maar zonder het juiste bewustzijn over hoe risico’s beheerd moeten worden, zoals wij dat doen in het risicovak. Het zou dus goed zijn om onze expertise samen te voegen met andere expertise.”
Fraire: “Ik heb mezelf doelen en nieuwe uitdagingen gesteld, waaronder het vergroten van het aantal leden, het uitbreiden van ons educatieve aanbod en het versterken van onze aanwezigheid in het hele land om het gemeenschapsgevoel te versterken dat deel uitmaakt van Anra’s oprichtingswaarden. We werken er hard aan om de jongere generatie te betrekken bij de groei van de riskmanagementgemeenschap van vandaag en morgen. Dit is belangrijker dan ooit in de steeds moeilijkere en uitdagendere werkomgeving van vandaag.”
Fraire moedigde riskmanagementverenigingen in heel Europa ook aan om samen te werken om hun output te vergroten en hun leden beter van dienst te zijn, met name als het gaat om lobbyen voor EU-richtlijnen en het uitwerken van manieren om te reageren zodra nieuwe regels van kracht worden.“Actief lid zijn van Ferma speelt hierbij een belangrijke rol”, aldus de voorzitter van Anra. “Het is belangrijk om direct contact te hebben met de Europese federatie om onze stem te laten horen in Europa. Ferma kan helpen bij het creëren van goede relaties met andere lidverenigingen. Het is belangrijk om dit soort banden te versterken om ervaringen te delen en waarde toe te voegen, omdat we in veel gevallen allemaal gericht zijn op dezelfde kwesties.”