Standard & Poor’s geeft Nederland ’triple A’-status terug

 

Standard & Poor’s (S&P) heeft ons land vrijdag de AAA-status teruggegeven, twee jaar nadat het ratingbureau Nederland had gedegradeerd tot ‘double A”. de tweede divisie.  S&P verklaart de upgrading door aan te geven dat  het economisch herstel en de toekomstige groeivoorspellingen van Nederland sterker zijn dan voorheen verwacht. Het is nooit eerder voorgekomen dat een euroland zijn ’triple A’-status van een kredietbureau heeft teruggekregen.

Standard & Poor’s ziet de Nederlandse economie als ‘welvarend, gediversifieerd, open en concurrerend’. Dat blijkt, aldus de kredietbeoordelaar, onder meer uit het hoge inkomen per hoofd van de bevolking, de netto externe positie, het terugkerende en het hoge overschot op de lopende rekening. Ook houdt Nederland volgens Standard & Poor’s er een lang ’trackrecord’ op na van een voorzichtig en flexibel macro-economisch beleid. Dat laatste leidt weer tot een verbeterde begrotingssituatie.

 Minister Dijsselbloem reageerde volgens het FD verheugd. ‘Dit is uiteraard goed nieuws. Bij alle grote kredietbeoordelaars heeft Nederland nu weer de triple A- Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen. De beoordeling bevestigt dat Nederland een degelijke financiële partner is, en is tegelijk een blijk van vertrouwen in de sterke, concurrerende en stabiele Nederlandse economie. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van.’